Linkuri accesibilitate

Barack Obama pledează pentru depăşirea antagonismului


Preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev la Kremlin
Preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev la Kremlin

Preşedintele american califică principiul suveranităţii drept piatra de temelie a ordinii internaţionale

Preşedintele american, Barack Obama a declarat la Moscova că Rusia şi Statele Unite nu sunt sortite să rămână adversare eterne. Dimpotrivă, ele pot coopera în domenii de interes comun, cum ar fi oprirea proliferării armelor nucleare. Într-un discurs de politică externă rostit în cea de-a două zi a vizitei la Moscova, preşedintele Obama a atins şi subiecte sensibile pentru Rusia, spunînd că fiecare stat trebuie să respecte graniţele internaţionale, drepturile cetăţenilor şi supremaţia legii.

Vorbind în faţa studenţilor de la Noua Şcoală Economică din Moscova, Barack Obama a declarat că Statele Unite îşi doresc o Rusie „puternică, paşnică şi prosperă”. Potrivit preşedintelui Obama, această viziune se bazează pe respectul americanilor pentru poporul rus şi istoria comună a celor două ţări, care nu s-a rezumat tot timpul la o competiţie.

În loc să rămână veşnic pe poziţii antagonice, a mai spus el, Moscova şi Washington-ul pot coopera mai strâns, chiar dacă nu-i un lucru simplu. "Consolidarea unui parteneriat între foşti adversari este anevoioasă", a explicat Barack Obama, adăugînd: "Nu-i uşor să renunţi la obiceiuri înrădăcinate în cele două guverne şi birocraţii de-a lungul deceniilor". Dar, după părerea preşedintelui Obama, americanii şi ruşii au interese comune care pot forma baza cooperării lor, în domenii care vor domina acest secol. Printre aceste domenii, el a numit oprirea proliferării armelor nucleare, combaterea extremismului şi asigurarea prosperităţii economice.

Referindu-se la principalele divergenţe de astăzi dintre Moscova şi Washington, cap de listă fiind planificatul scut american antirachetă în Europa, preşedintele american a repetat că acest sistem are scopul de a preveni un eventual atac din partea Iranului şi nu are nimic de a face cu Rusia. El a sugerat că, dacă Rusia ar ajuta Statele Unite să elimine programele nucleare şi balistice ale Iranului, nevoia unui scut defensiv în Europa ar dispare de la sine, ceea ce ar fi în interesul Moscovei şi al Washingtonului.

Despre extinderea NATO spre est, preşedintele Obama a spus că Statele Unite nu vor forţa vreo ţară să intre fără voia ei într-o structură de securitate. Ca o ţară să devină membră a NATO, a spus Barack Obama, majoritatea cetăţenilor ei trebuie să fie pentru; acea ţară trebuie să facă reforme şi să fie capabilă să contribuie la misiunea Alianţei.

Cât priveşte chestiunea Georgiei, unde Rusia a recunoscut republicile separatiste în urma războiului de anul trecut, preşedintele Obama a explicat că Statele Unite nu pot renunţa la principiul suveranităţii statelor, piatra de temelie a ordinii internaţionale, şi a îndemnat Rusia să procedeze la fel. Barack Obama a precizat că fiecare ţară trebui să aibă dreptul la graniţe sigure, să-şi poată susţine propria politică externă, tot aşa cum trebuie să aibă dreptul să-şi aleagă liderii, iar un sistem care ar neglija aceste drepturi ar duce la anarhie. „Trebuie să aplicăm aceste principii faţă de toate ţările, inclusiv faţă de ţări ca Georgia sau Ucraina”, a declarat preşedintele american în discursul de politică externă rostit astăzi la Moscova.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG