Linkuri accesibilitate

Contracţie a economiei româneşti de 6,2%


În iunie rata şomajului a trecut de pragul critic de 6%

Economia romaneasca s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar analistii si tehnocratii se asteapta pentru la toamna la o scadere a Produsului Intern Brut cu peste 10 la suta. Fondul Monetar International ia in calcul pentru noile negocieri cu Romania o prognoza care indica o scadere a economiei autohtone cu pina la 8 la suta potrivit surselor citate de agentia de presa Mediafax.

Aceasta scadere sugereaza un peisaj sumbru pentru sfirsitul acestui an in conditiile in care deja rata somajului a trecut luna trecuta de pragul critic de 6 la suta. Este cea mai mare rata a somajului din 2004 incoace. Circa 550 de mii de romani nu mai au locuri de munca, iar numarul celor care ramin fara slujbe creste de la o luna la alta. Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a anuntat inca de acum trei saptamini ca punctul cel mai de jos al recesiunii va fi atins in ultima parte a acestui an, tot atunci rata somajului va ajunge spre zece la suta sustin analistii economici.

In plus Fondul Monetar International a avertizat zilele acestea guvernul de la Bucuresti ca desi se afla in grafic cu programul convenit, adoptarea unor masuri populiste inainte de alegerile prezidentiale de la finele anului, ar putea pune sub semnul intrebarii a doua transa a imprumutului de la FMI. Avertismentul Fondului porneste de la generozitatea guvernului roman care face cheltuieli inutile in vreme de criza. Dincolo de programele prin care oricine isi poate cumpara prima casa cu dobinda subventionata, in acest an care prevestea de la inceput recesiunea, lefurile bugetarilor au crescut, iar guverul a infiintat doua noi ministere ca in vremurile in care Romania avea cresteri economice de peste 7 la suta.

Lucrurile stau atit de dramatic pentru sectorul privat romanesc incit de pilda firmele de leasing au scos la vinzare peste 10 mii de masini recuperate in prima parte a acestui an de la companiile si persoanele care nu si-au mai putut plati ratele.
XS
SM
MD
LG