Linkuri accesibilitate

Cine este alegătorul la Rezina? Pensionarii, șomerii...


Tudor Iascenco
Tudor Iascenco

Interviu cu Tudor Iascenco, redactor-șef al ziarului „Cuvîntul”, de la Rezina

După alegerile din 5 aprilie, ziarul „Cuvântul” de la Rezina a încercat să publice cît mai multe informaţii despre presupuse şi dovedite nereguli în desfăşurarea scrutinului. Cum vor decurge anticipatele in aceasta zona de pe malul Nistrului ne spune redactorul sef al publicatiei, Tudor Iascenco.

Tudor Iascenco: Decurge si mai acerb comparativ cu cea precedenta. Or, aici 55 la suta din electorat a votat cu PCRM. Nu se stie cate falsificari s-au comis, pentru ca fraudele nu-s puse inca pe masa. Suflete moarte au fost depistate atunci, dar fraude de proportii concrete nu sunt scoase la iveala, deocamdata.

Europa Liberă
: Dar sa va intreb daca cetateanul de la Rezina intelege ce inseamna frauda?

Tudor Iascenco
: Nu prea intelege. Mai ales daca ne intrebam, cine este alegatorul de la Rezina? Cine au mai ramas la Rezina dintre alegatori? Pensionarii, somerii… Lumea mai rasarita la minte se afla peste hotare.

Europa Liberă: Opozitia vorbeste despre folosirea resursei administrative de catre autoritatile publice din teritoriu. La Rezina, cum se prezinta situatia?

Tudor Iascenco: Da, se foloseste si se foloseste masiv. S-au folosit si se folosesc absolut deschis, fara a se sinchisi. Noi publicam despre lucrurile acestea. In deosebi despre folosirea transportului de serviciu, care se atesta nu doar in campaniile electorale dar si zi de zi, in mod deschis si in mare parte in scopuri personale. Dar nu-i nicio reactie. Ei vor proceda atat de obraznic atata timp cat cetateanul nu va reactiona. Iar cetateanul nu reactioneaza pentru ca nu vede rostul acestor reactii.

Or, organelle de resort nici ele nu reactioneaza. Mai degraba se fac a nu observa toate incalcarile legii. Si atunci, ce poate un cetatean simplu? Fiindca in ultimul timp s-au facut careva favoruri. Ba unii si-au aranjat copii la invatatura, ba au obtinut o functie buna, fie pentru sot sau pentru sotie. Ba altele. Comunistii, sau simpatizantii lor la Rezina, desigur ca au ce pierde. Au posturile, au banii publici, au tot si iata de ce lucreaza. Pentru a nu le pierde pe toate acestea. Cu atat mai mult ca unii au intrat pana atat de mult in mlastina abuzurilor, incat isi dau seama, in caz ca pierd vor trebui trasi la raspundere. De acea si se fac luntre si punte, pentru a se mentine. Si inca ceva. Asistentii sociali in raionul Rezina, toti sunt oamenii comunistilor, intrucat au fost alesi nu de primarii, ci de conducerea raionului, de conducerea comunista. Adica si-au pus oamenii lor, pe care ii folosesc foarte abil acuma, cu diferite ajutoare, cu bani si cu multe altele.


XS
SM
MD
LG