Linkuri accesibilitate

Cîinii vagabonzi și haosul


Slalom printre cîinii maidanezi la Chișinău

Una din problemele cronice-insolubile ale capitalei, cea a cîinilor vagabonzi, riscă să degenereze în ceva mult mai rău. Deunăzi preşedinta Asociaţiei de protecţie a animalelor fără adăpost Alga a declarat că “va da foc necropolei din capitală, dacă autorităţile nu vor înceta exterminarea maidanezilor”.

M-a descumpănit în primul rînd cuvîntul “necropolă”. E vorba cumva de un loc în care sînt ucişi / incineraţi cîinii vagabonzi? Dacă e aşa, atunci mărturisesc că nu ştiam că el există. Asociaţia Alga vorbeşte despre o exterminare metodică a cîinilor maidanezi. De ce dar haitele de cîini din cartierul meu se simt în largul lor şi continuă să mă streseze, apărîndu-mi mereu, pe neaşteptate, în cale?

Discursul ameninţător-ritos al Asociaţiei Alga e o dovadă că lucrurile au luat o turnură foarte îngrijorătoare. E limpede totodată că acţionînd nesăbuit, dînd foc, nu vom soluţiona problema, ci vom provoca reacţii la fel de nechibzuite. Pot înţelege indignarea apărătorilor animalelor fără adăpost, dar am impresia că aceştia nu realizează pînă la capăt pericolul pe care îl reprezintă cîinii vagabonzi. De ce nu ar fi ei la fel de indignaţi de faptul că recent cîinii vagabonzi au ucis un om pe strada Munceşti?

Soluţia propusă de Asociaţia Alga e sterilizarea. Dar efectele sterilizării, chiar făcute metodic, apar peste ani. Or, în situaţia în care ne aflăm, avem nevoie de efecte imediate. Unde mai pui că şi cîinii sterilizaţi te pot ataca fără rezerve.

Să mă lămuresc. Nu sînt adeptul “exterminării” cîinilor vagabonzi, dar nici nu mai pot trăi mereu cu frica-n sîn. E nevoie de o soluţie urgentă. Şi îi dau dreptate aici Asociaţiei Alga: soluţia asta trebuie găsită cu concursul autorităţilor centrale.

Cînd capitala unui stat e ticsită cu cîini vagabonzi, avem de-a face cu o problemă a întregii ţări. De-a dreptul ciudat e că sîntem mereu chemaţi la nişte alegeri după care facem în continuare slalom printe cîinii maidanezi. De parcă n-ar avea nici o legătură alegerile cu viaţa noastră de zi cu zi.
XS
SM
MD
LG