Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Suediei la Bucureşti califică drept o anomalie vizele impuse românilor de Chişinău


Ambasadorul Suediei la Bucuresti eticheteaza drept “anomalie” vizele impuse cetatenilor romani de guvernarea de la Chisinau. Suedia, tara care a preluat de la 1 iulie pentru sase luni presedintia Uniunii Europene, considera ca Republica Moldova este un subiect important, dupa cum a declarat Mats Aberg, ambasadorul suedez in Romania. Diplomatul a explicat ca “toate statele comunitare vor avea un cuvint de spus” dupa ce se va instala la Chisinau un nou guvern si dupa ce vor incepe noi discutii pentru a se pune capat situatiei anormale “de a avea restrictii legate de viza pentru un singur stat membru”.

La ultima intilnire a ministrilor de externe din statele comunitare a fost adoptata directiva de negociere pentru un nou Acord UE-Moldova, prin care Uniunea Europeana conditioneaza lansarea efectiva a negocierilor de asigurarea unui tratament egal pentru toti cetatenii europeni in materie de vize. De asemenea Uniunea Europeana i-a cerut Chisinaului prin aceasta directiva sa respecte principiile bunei vecinatati.

Relatiile dintre Romania si Republica Molodva s-au detriorat dupa alegerile din 5 aprilie, cind oficialii de peste Prut au acuzat Bucurestiul ca s-a implicat in protestele de la Chisinau. Tot atunci a fost expulzat ambasadorul roman si au fost impus vize cetatenilor romani.

Ambasadorul Suediei in Romania a mai spus ca Uniunea Europeana se asteapta ca alegerile din Republica Moldova sa se desfasoare in conformitate cu standardele democratice si ca aceste standarde nu mai trebuie mentionate intrucit toate statele aflate in parteneriat cu Bruxelles-ul si le-au asumat deja.
XS
SM
MD
LG