Linkuri accesibilitate

„Unii oameni colecționează timbre, eu adun înregistrări radio”


Jyrki Hytönen
Jyrki Hytönen

Un finlandez recepționează programele Europei Libere pentru R. Moldova

“Aici Europa Liberă...” un asemenea fragment din ambalajele sonore ale emisiunilor noastre, care îi certifică identitatea, a ajuns în colecţia personală a finlandezului Jyrki Hytönen. El a ţinut să ne expedieze o scrisoare prin poştă în care ne-a povestit despre miracolul de a fi recepţionat semnalul Europei Libere din Moldova prin unde FM la un mic aparat de radio tocmai în vestul Finlandei.

După ce i-am telefonat, am aflat că Jyrki Hytönen are o pasiune pentru posturile de radio străine: ”Unii oameni colecţionează timbre, însă eu prefer să adun înregistrări audio. Am în colecţie emisiuni recepţionate din peste 200 de ţări, în afară de Lichtenstein, America de Sud şi trei state din Africa. Nu am satelit, ci un radio cu unde scurte, însă antena lui ar fi un fel de avion care mă poartă prin toate colţurile lumii. “

Jyrki Hytönen a împlinit vîrsta de 53 de ani şi e cercetător forestier într-un orăşel aflat la 500 de km distanţă de capitala finlandeză Helsinki. Programele radio îl ajută să însuşească limbi străine, dincolo de faptul că mai află întîmplările din lume. “Părinţii mei aveau un aparat portativ de radio şi seara ascultam diverse programe, între care şi Europa Liberă în estoniană, pe care o cunosc bine. Adun în arhiva mea emisiuni interesante. Bunăoară păstrez în colecţie un program lituanian a Europei Libere cînd tancurile sovietice au încercat în 1991 să oprească libertatea în Ţările Baltice. Am ascultat toată noaptea ca să înregistrez informaţia despre ceea ce s-a întîmplat atunci.“

L-am întrebat pe Jyrki Hytönen cum totuşi şi-a dat seama că programul recepţionat era în limba română: ”Am ascultat programe la Radio România si am recunoscut că e limba română, se aseamănă cu italiana. Însă am rămas surprins că recepţionasem în limba română Europa Liberă, însă nu din România, ci din Republica Moldova. În Finlanda noi avem putina informaţie despre Moldova. Ştim doar unde ea se află şi cum se numeşte capitala. Noi o numim Kishinev în limba finlandeză. Am auzit cîte ceva despre alegerile din Moldova, despre revoluţia de după scrutin şi despre problema transnistreană. Mi-ar plăcea să vin în Moldova însă nu există nici o destinaţie turistică, deşi pentru ţările vecine sunt organizate multe excursii.”

Jyrki Hytönen zice că Republica Moldova este cunoscută în Finlanda şi ca cea mai săracă ţară din Europa. Cît priveşte pasiunea sa, el nu este foarte încîntat că radioul se mută pe Internet. Pentru că se consideră un ascultător adevărat, el pretinde că doar emisiunile captate din aer, fie şi cu devieri şi bruiaje, au adevăratul farmec.
Previous Next

XS
SM
MD
LG