Linkuri accesibilitate

Reducerea drastică şi subită locurilor de studiu în colegiile pedagogice


O decizie care afectează cinci instituţii de învăţămînt

In 5 din cele 8 colegii pedagogice nu se va organiza admiterea în acest an. Doar colegiul din Soroca, cel din Orhei şi colegiul pedagogic din Călăraşi au obţinut dreptul să anunţe admiterea în acest an. Directorii celorlalte 5 instituţii, care se pregateau să înceapa azi, 1 iulie, admiterea, spun că au aflat abia ieri seara că nu mai pot primi studenţi. Şi asta după ce ei au telefanat la demnitari de la Ministerul Educaţiei ca să afle de ce nu au primit planul de admitere. Motivul oricum nu le-a fost explicat, spun ei. Am încercat să-l aflăm noi.

Maria Golban, şef adjunct de direcţie la Ministerul Educaţiei: "Ţinând cont de faptul că noi am aderat la procesul Bolognia instruirea cadrelor pedagogice se face la un singur nivel – la nivel de învăţământ superior. În acest cotext noi vom merge pe calea micşorării admiterii în colegiile pedagogice, an de an. Nu înseamnă închiderea colegiilor, dar sistarea pregătirii cadrelor didactice la nivel de colegii."

O raliere la cerinţele europene. De ce aşa de intempestivă?
Funcţionara de la minister spune că decizia a fost anunţată atât de târziu pentru că abia ieri s-ar fi aprobat la Guvern planul de admitere. Am întrebat-o dacă e vorba cumva de imposibilitatea de finanţa aceste instituţii? Îşi face efectul criza economică?

Maria Golban: “Nu este legat de criză. Cel puţin noi nu vedem aşa problema. Este o raliere la cerinţele europene. De ce aşa de brusc? Păi o dată şi o dată trebuia să se facă”.

Din cele nepedagogice, doar un colegiu nu va primi studenţi în acest an. E vorba de Colegiul tehnic din Chişinău, despre care Maria Golban spune că în general urmează a fi închis pentru că bugetul suportă cheltuieli prea mari raportate la randamentul instituţiei.

“De un an indemnăm oamenii să-şi aducă copiii la colegiul nostru si acum ce sa le spunem?”
Revenind la colegiile pedagogice, şefa adjunctă de direcţie de la Ministerul Educaţiei, Maria Golban, spune că au permisiunea să primească elevi doar cele cu profil mixt, care pregătesc şi învăţători, dar şi alţi specialişti. În pofida acestui motiv anunţat colegiul pedagogic din Comrat care pregăteşte şi asistenţi sociali, nu a ajuns în planul de admitere.

Maria Cebotari, director adjunct al colegiului din Comrat: "Este o decizie care ne pune pe gânduri. Nu am fost la curent măcar cu câtva timp înainte. Noi suntem din oraş şi ne cunoaştem unul cu altul. Mulţi pe care îi agitam tot anul şi îi convingeam să-şi dea fiul sau fiica aici şi acum nici nu ştiu ce să le spunem. Le zicem şi noi sunaţi peste o săptămână."

Directorii spun că, în lipsa grupelor de elevi de anul întâi, nu vor avea ore suficiente pentru cadre didactice. Directoarea adjunctă a Colegiului pedagogic de la Bălţi: "Ne doare, oamenii rămân fără locuri de muncă. Dar câte familii sunt dezamăgite la moment? Orice copil care absolveşte şcoala, părinţii văd care este varianta optimă pentru ei. Colegiul nostru, dar de fapt şi alte colegii din republică, erau pentru ei o speranţă, că vor primi şi o profesie, vor susţine şi bacalaureatul. Atâtea familii din republică dezamăgite."

Pentru că este abia prima zi de admitere, nu am întîlnit prea mulţi candidaţi cu dosare stînd la uşa comisiilor de admitere. O elevă care venise azi la Colegiul pedagogic “Alexei Mateevici” din Chişinău ca să depună actele, după ce a aflat că e o problemă în acest an, spune că va renunţa deocamdată la ideea de a învăţa la colegiu.

Având în vedere că decizia de a nu mai admite elevi la colegii a apărut practic “peste noapte” nimeni nu ştie deocamdată cum va utiliza Guvernul banii planificaţi în bugetul pe 2009 în acest scop.
Previous Next

XS
SM
MD
LG