Linkuri accesibilitate

Romii din dealul Sorocii și alegerile


Soroca, construcții noi
Soroca, construcții noi

Romii de la Soroca împărțiți între a vota comuniștii și opoziția

Pe masura ce scade zapuseala si soarele prinde a intra in chimir, romii din dealul Sorocii sa aduna la taclale. In locul in care se pune tara la cale i-am intilnit pe vecinii Vasile Cerari si Ilie Gagra, despre care se stie ca ar fi certati. Din vorba-n vorba aflu ca marul discordiei provine din viziunile politice ale celor doi. Unui-i comunist, iar celalalt e democrat.

Vasile Cerari incearca sa-i explice vecinului sau de ce la alegerile din 29 iulie ar trebui sa castige partidele democratice: „Toate tarile amu is democrate si noi vrem sa fim numai cu democrate. Comunistii nu au dat niciodata ajutor. Comunistii au ucis pe doua bunici de ale mele. Pe degeaba”

Ilie Gagra
Explicatia lui Cerari insa il lasa indiferent pe Ilie Gagra: „Gusturile nu se discuta, insa tiganii din Dealul Sorocii vor vota pentru Voronin. Noi nu vrem cu Europa, vrem cu Rusia”. In scurt timp, romii din jurul meu s-au impartit in 2 tabere. Unii, nemultumiti de actuala conducere il sustineau pe Vasile Cerari. Acesta spune: „Nu are mancare. Lumea moare de foame. Nu are carbune, lemne, pensia nu o primeste, nica bani nu are. Statul nu ajuta cu nimic”, „Baiatul lui Voronin are tot aftomatele lumii, tot computerele, toate hotelele, tot bussinesu e a lui”, „Niciodata lege nu a fost nici n-o sa fie nici nu vreau sa mai aud. Cumpara cu bani pe toti”.



Altii dimpotriva, aduceau argumente de ce partidul de guvernamant nu ar trebui sa se retraga din politica. Gagra spune: „Nie mai mult imi place comunistii. Stii ca avem soiuz cu Rusia, da stii ca russii gaz da, tot da. Ce vom face noi cu romanii”. „Daca este Voronin la putere, las sa fie, numai sa faca treaba cum trebuie, la oamenii astia care-s prosti, care traiesc” „Ei au furat si oricum vor fura. Cei care vor veni la conducere vor avea buzunarele goale, care trebuie umplute”.

Sustinatorul democratilor Vasile Cerari, desi e suparat pe mahalagii sai care menesc victoria comunistilor, intr-un final se da batut: „Acum au sa castige iar comunistii. Din cauza ca toti tinerii sunt dusi in Rusia si alte tari si raman numai 50 de % care-s pensionarii si care tin minte ca secera si ciocanu cum traiau pe vremea ceea bine si asta o sa fie iar asa. Dar nu poate sa fie asa. Amu toate tarile straine vor sa se dezbaiere de comunisti”
Spiritele au fost calmate doar dupa ce in dealul Sorocii a venit Robert Cerari, presedintele organzatiei „BARE-ROM” din oras.

Robert Cerari
El se declara convins ca important este nu atit cine va castiga alegerile, ci modul in care se va desfasura scrutinul: „Sa fie alegeri corecte, cinstite si sa nu fie ceea ce-a fost pe data de 7. Romii nu doar de la alegeri asteapta viata cea buna din toate zilele, in fiecare zi o asteapta”.

Robert Cerari spune ca in Soroca locuiesc peste 10 mii de romi, 3 mii dintre care s-au prezentat la vot in precedentul scrutin. Cei care nu au votat, a motivat Cerari, erau plecati in afara tarii.
XS
SM
MD
LG