Linkuri accesibilitate

Presa între imperativul imparţialităţii şi păcatul partizanatului politic


Presa în graţiile Puterii
Presa în graţiile Puterii

Petru Macovei, Traian Ungureanu şi Vasile Botnaru evaluează starea presei în Moldova şi România

Doamnelor si Domnilor, bine v-am gasit. La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul si prezentatorul emisiunii duminicale PUNCT si de la CAPAT.

Antrenata intr-o noua campanie electorala, presa din Republica Moldova iar incearca sa impace capra cu varza, adica deontologia meseriei cu tehnologiile politice impuse de actorii cursei. Un politician cu experienta imi spunea ca in conditiile Moldovei o campanie electorala este ca si un cimp minat pe care se vad siliti sa joace fotbal concurentii. Si atunci m-am gindit ca presa, care pretinde sa isi asume rolul de arbitru la centru, este supusa si ea riscului de a calca gresit, eufemistic vorbind.

Asadar, despre situatia presei in campanie - si nu doar - vom vorbi astazi cu doi insideri, cum se zice in limba lui Shakespeare. De la Londra ne va vorbi telefonic colegul nostru de la Europa libera, Traian Ungureanu, pe care l-am solicitat si in ipostaza-i noua de europarlamentar. Iar in studioul de la Chisinau se afla directoul executiv al Asociatiei Presei Independente, Petru Macovei. Discutam despre situatia presei in Republica Moldova si in Romania, testata in conditii de campaniile electorala. Asta pentru ca in Republica Moldova avem alegeri parlamentare anticipate, iar in Romania tocmai s-a stins jaratecul europarlamentarelor.

Petru Macovei, API
Petru Macovei: Pentru a pune capăt războiului mediatic în care o mare parte a presei acceptă să devină intrumentul puterii de intoxicare a opiniei publice, soluţia ar fi înfiinţarea unui Consiliu al presei.








Traian Ungureanu
Traian Ungureanu: În situaţia în care televiziunea publică este în mîna unui partid, iar cîteva trusturi au achiziţionat mai toată presa privată, soluţia pe termen lung ar fi naşterea unei societăţi autonome, care să nu mai depindă de stat, care ar revendica şi impune în cele din urmă autonomia justiţiei şi autonomia presei. În ce-i priveşte pe ziarişti, Traian Ungureanu le recomandă să aibă curajul propriilor opinii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG