Linkuri accesibilitate

Degrevatul Dodon apără decizia de a achiziţiona Investprivatbank


Deponenţii băncii falite devin deponenţi ai Băncii de Economii

Deponenţii băncii falite, în număr de aproximativ 8 mii de persoane, vor deveni în mod automat deponenţi ai Băncii de Economii, afirmă Igor Dodon, candidat pe listele partidului comuniştilor şi ministru al economiei, autosuspendat din funcţie pe perioada campaniei electorale.

“Asta înseamnă că ei vor avea două opţiuni – fie să încheie un nou contract de depozit, deja în condiţiiile noii instituţii bancare, fie să-şi retragă depunerile. Banca de Economii are suficiente lichidităţi pentru a le face faţă.”

În ceea ce-i priveşte pe acţionari, Dodon afirmă că aceştia vor fi ultimii care îşi vor recupera banii: “După ce se finalizează procedura de insolvabilitate, vedem, dacă mai rămân ceva active - acestea se expun la licitaţie, iar mijloacele obţinute se repartizează între acţionari.”

Dodon a precizat că, întrucât ar fi fost exagerate în raport cu preţul de piaţă, o bună parte din activele băncii falite vor fi reevaluate. Declaraţie care i-a făcut pe unii analiştii să crediteze cu puţine şanse probabilitatea ca acţionarii să-şi recupereze banii pentru activele pierdute.

“Am impresia că acţionarii, chiar dacă îşi vor vedea vreodată banii, asta nu se va întâmpla în curând”, este de părere Sergiu Balaban, expert bancar la revista “Profit. Bănci şi Finanţe”.

Cum ministrul degrevat a lăsat de înţeles că guvernul a decis să intervină în problema banicii falite din lipsa altor soluţii, pentru a nu admite panică în societate, l-am întrebat pe Sergiu Balaban dacă tranzacţia n-ar putea plasa în dificultate Banca de Economii: “Dimpotrivă, Banca de Economii va avea doar de căştigat. In primul rând, pentru că va primi nişte active pe care le va achita într-o perioadă îndelungată de timp. Acelasi lucru se referă şi la depozite – să nu credeţi că cineva le va plăti imediat toţi banii deponenţilor. Cât priveste calitatea activelor – din nou Banca de Economii va fi în câștig. Se ştie că Investprivatbank a falimentat în primul rând pentru că a investit în immobile. Astăzi, acest sesctor este în criză, dar peste un an-doi - preţurile oricum vor creste, caci nu se construieşte mai nimic,” crede analistul de la revista “Profit. Bănci şi Finanţe”.

Opoziţia de la Chişinău vede în motivele falimentului Investprivatbank-ului implicaţii politice. Potrivit unuia dintre liderii de opoziţie, Vlad Filat, majoritatea celor care au luat credite de la aceasta banca, fără a le întoarce, ar fi fost persoane apropiate puterii, iar FinComBank, una dintre proprietatile familiei Voronin, a creditat Investprivatbank, dar şi-a recuperat la timp banii dintr-un împrumut de 86 milioane de lei oferit băncii comerciale de către Banca Natională. Dodon a negat ambele informaţii, declarând că ele nu corespund adevărului şi a promis să intervină pe lângă Banca Naţională ca aceasta să facă publică lista debitorilor de la Investprivatbank.
Previous Next

XS
SM
MD
LG