Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe român cere monitorizarea campaniei electorale din Moldova


Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

"De asemenea trebuie monitorizat accesul opoziţiei la mijloacele de informare publice"

Seful diplomatiei romane ar vrea sa-i mobilizeze pe europeni in asa fel incit alegerile de luna viitoare din Basarabia sa fie monitorizate mai atent decit cele care au avut loc in aprilie. Cristian Diaconescu, ministrul roman de externe, a declarat de altfel ca “avind in vedere antecendentele electorale din Republica Moldova si recentele decizii ale Uniunii Europene, procesul electoral va fi urmarit cu cea mai mare atentie”.

Ministrul Diaconescu a spus ca ar fi necesara o prezenta atenta a observatorilor straini pe intreg parcursul electoral, chiar de la inceputul campaniei argumentind ca atunci cind se produc nereguli, acestea au loc inainte de momentul electoral. Seful diplomatiei romane a accenutat mai ales asupra faptului ca toate partidele prezente in alegeri ar trebui sa aiba acces egal in mass media.

Ministrul roman de extrene considera ca si accesul opozitiei la mijloacele de informare publice ar trebui monitorizat, precizind ca nu este doar o idee a Romaniei, ci si o “decizie a Uniunii Europene pusa pe hirtie si considerata o conditionalitate in acest moment in ceea ce priveşte viitorul relatiei dintre Republica si Uniunea Europeana”.

Cristian Diaconescu a amintit ca a solicitat impreuna cu ministrul de externe polonez statelor membre sa-si desemneze observatori pe toate posturile puse la dispoziţie de Oficiul pentru Drepturile Omului şi Instituţii Democratice (ODIHR), care, ca şi OSCE, are mandat din partea UE pentru observarea alegerilor, în general.

Seful diplomatiei de la Bucuresti ar putea discuta poimiine cu omologul sau rus Serghei lavrov despre situatia din Republica Moldova. Cei doi s-ar putea intilni vineri in insula elena Corfu la o reuniune a ministrilor de externe din NATO şi Rusia. "Macar ca suntem vecini de banca, avind în vedere alfabetul, şi tot vom avea o discutie" si-a explicat zimbind ministrul Diaconescu dificultatea de a avea un dialog cu Lavrov, ministrul rus de externe
XS
SM
MD
LG