Linkuri accesibilitate

Condițiile Rusiei se pot dovedi costisitoare


Presa moscovită despre împrumutul rusesc

Câteva ziare ruseşti scriu astăzi că împrumutul de jumătate de miliard de dolari promis ieri de Rusia preşedintelui moldovean are menirea să-i ajute pe comuniştii de la Chişinău să câştige alegerile anticipate de pe 29 aprilie. Dar cel puţin un ziar observă că detaliile împrumutului abia urmează a fi negociate la nivelul guvernelor, iar condiţiile Rusiei se pot dovedi costisitoare.

Ziarul Vremya Novostei scrie că împrumutul de 500 de milioane de dolari promis liderului moldovean este o dovadă de sprijin deschis din partea Moscovei, înaintea alegerilor anticipate de pe 29 iulie. Rossiiskaya Gazeta, împreună cu alte ziare ruseşti, citează cuvintele de recunoştinţă rostite de Vladimir Voronin despre faptul că Rusia este prima şi probabil singura ţară care a sprijinit autorităţile legitim alese de la Chişinău împotriva încercărilor de a destabiliza Moldova după alegerile de pe 5 aprilie. Ziarul mai scrie că liderul moldovean n-a uitat nici de sprijinul pentru conducerea de la Chişinău exprimat de preşedintele rus, Dmitri Medvedev la recentele negocieri Rusia-Uniunea Europeană.

Nezavisimaya Gazeta citează opinii ale unor experţi, care spun că Moscova este interesată de victoria lui Voronin şi partidului său la anticipatele de pe 29 iulie pentru că venirea la putere a opoziţiei naţionaliste de dreapta ameninţă cu revizuirea totală a relaţiilor moldo-ruse. Acelaşi ziar încearcă să ghicească dacă Rusia se va ţine de promisiunea să acorde Moldovei împrumutul de 500 de milioane de dolari. Premierul rus, Vladimir Putin a spus că o primă tranşă a împrumutului, în valoare de 150 de milioane, ar putea fi acordată în următoarele maxim 2 luni, după aprobarea unui amendament la bugetul rus în Duma de Stat. Preşedintele moldovean a spus că banii vor fi folosiţi pentru programe de investiţii. Dar un expert citat de Nezavisimaya Gazeta observă că detaliile şi condiţiile împrumutului încă urmează a fi stabilite la nivelul celor două guverne.

Expertul Alexandr Karavayev de la Centrul Informaţional Analitic al Universităţii de Stat de la Moscova sugerează că Rusia ar putea cere ca o parte a împrumutului să fie folosit de Moldova ca să achite datoriile pentru gazele ruseşti consumate de regiunea transnistreană.

Publicaţia electronică Vzglead se întreabă care este sensul ca Rusia să ofere împrumuturi pentru depăşirea crizei economice unor ţări ca Armenia, Belarus, Kîrgîzstan şi acum Moldova, în condiţiile în care Rusia însăşi vrea să împrumute din străinătate anul acesta în jur de 10 miliarde de dolari. Răspunsul pe care-l dă Vzglead este că împrumuturile ruseşti n-au nici o justificare economică şi reprezintă preţul plătit pentru loialitatea unor ţări din CSI.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG