Linkuri accesibilitate

Coaliția ingrată dintre PDL și PSD nu are nici un sens


Presa bucureșteană trecută în revistă

Presa cotidiana indeamna partidele aflate a guvernare in Romania sa rupa coalitia. In Romania libera, Cristian Campeanu socoteste ca prilejul a fost oferit de refacerea coalitiei 322, adica de votul in bloc al Partidului Social Democrat, Partidului National Liberal si al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania pentru ca fostul premier social-democrat Adrian Nastase sa nu fie trimis in judecata pentru coruptie. Desi PSD guverneaza inca alaturi de democrat-liberali, in aceasta chestiune sensibila a preferat sa se comporte ca la suspendarea cu doi ani in urma a presedintelui Traian Basescu.

Campeanu arata in continuare ca obstructia parlamentarilor romani nu va inchide cel mai mare dosar de coruptie din Romania: “vremurile sunt coapte pentru ca socialistii europeni sa adopte o atitudine mai intransigenta fata de coruptia din tari precum Romania si Bulgaria, mai ales ca publicul occidental, cuprins de nevroza recesiunii, raspunde bine la astfel de gesturi”. E de presupus – se arata in Romania libera, ca nu va fi activata clauza de salvgardare impotriva Romaniei, dar ca se vor taia o parte din fondurile structurale. In aceste conditii, coalitia ingrata dintre PDL si PSD nu mai are niciun sens, crede comentatorul.

Intr-un editorial din Ziua, Sorin Rosca Stanescu ii indeamna pe pesedisti sa rupa coalitia, dar altfel: votand saptamana viitoare impotriva guvernului Boc (din care fac parte) la asumarea raspunderii pe codurile civil si penal. Editorialistul spune ca aceasta procedura inseamna harakiri pentru Parlament si ca o ordonanta adoptata recent, prin care guvernul poate modifica acte normative trecute prin parlament, deschide calea catre dictatura. Daca PSD vrea, guvernul Boc cade instantaneu. Prin acest vot, scrie Rosca Stanescu, se va vedea daca social-democratii vor sa ramana la ciolan cu orice pret sau vor sa dovedeasca respect pentru democratie.

Impas democratic vede si Cristian Tudor Popescu intr-un comentariu din Gandul. Tema: dezbaterea firava din presa ultimelor zile daca sa se introduca sau nu obligativitatea votului. Cum filosoful Andrei Plesu s-a declarat pentru, Cristian Tudor Popescu se razboieste direct cu el si face o contrapropunere in nume personal: buletinele de vot sa nu dea doar posibilitatea unui DA ci si a unui NU explicit sau a unei abtineri direct exprimate.
XS
SM
MD
LG