Linkuri accesibilitate

Amendarea Codului Electoral după nevoile PCRM


Igor Boţan (ADEPT)
Igor Boţan (ADEPT)

Scăderea pragului de validare contrabalansată de ochii lumii cu micşorarea pragului electoral

Igor Botan: Stabilitatea legislaţiei electorale este un argument foarte important şi Comisia de la Venetia recomandă să nu fie schimbate condiţiile de joc cu jumătate de an înainte de alegeri. Este adevărat, nu se schimbă sistemul, ci anumite detalii, dar aceste detalii sunt de natură să joace în favoarea unui concurent electoral. Trebuie spus că totuşi se pot face modificări la legislaţia electorală dacă ele aduc îmbunătăţiri. În cazul dat, noi ştim că partidul de guvernământ are un interes şi acest interes este ca alegerile să aibă loc vara, când cetăţenii cu o condiţie materială mai bună sunt plecaţi la odihnă, iar pentru a valida alegerile în vară a decis să micşoreze cu 1/5 pragul de validare.

Vasile Botnaru: Era previzibil că nu se vor prezenta jumătate din alegători, deci era previzibilă o asemenea ieşire din impas.

Igor Boţan
: Nu e tocmai aşa, este vorba de legitimarea rezultatelor alegerilor. Pentru aceasta pragul de validare trebuie să fie cât mai înalt, de obicei, 50 plus un vot. În acest sens opoziţia a avut o sugestie foarte sănătoasă şi anume ca alegerile să aibă loc la sfârşitul lunii septembrie pentru că până atunci oamenii revin, lucrurile se aşază. Partidul de guvernământ a hotărât ca alegerile să aibă loc în plină vară şi pentru a le valida a decis să scadă pragul de validare până la o treime. Deci, prin această procedură partidul de guvernământ a decis să-şi facă condiţii mai favorabile pentru a câştiga alegerile jertfind legitimarea acestor alegeri.

Vasile Botnaru
: Există un punct în care totuşi opoziţia se înţelege cu guvernarea – micşorarea pragului electoral.

Igor Boţan: Într-un fel partidul de guvernământ poate spune că a mers în întâmpinarea opoziţiei micşorând pragul. Însă noi ştim că nici unul din partidele care nu au intrat în Parlament nu s-au apropiat nici de 4%. Deci înţelegem că partidul de guvernământ a avut un joc destul de inteligent şi a obţinut ce şi-a dorit - micşorarea pragului de validare.

Vasile Botnaru
: În schimb a rămas în afara discuţiilor prosibilitatea creării blocurilor şi crearea secţiilor de votare peste hotare.

Igor Boţan
: Foarte corect. În privinţa blocurilor şi votului de peste hotare evident că partidul de guvernământ nu are interes să atingă aceste probleme. Îl aranjează situaţia care există.

Vasile Botnaru
: Este sau nu periculoasă instabilitatea cadrului legislativ vizând scrutinul?

Igor Boţan
: Este foarte periculoasă, fiindcă dacă la 5aprilie a avut un argument de nelegitimare a alegerilor - fraudarea, în vară opoziţia va avea un alt argument de nelegitimare – pragul foarte scăzut de validare şi intrăm astfel în acel cerc vicios care poate produce efecte nefaste pentru stabilitatea politică din Moldova. Dacă mai puţin de jumătate din cetăţeni vor da un rezultat relativ mare pentru partidul de guvernământ în condiţii de instabilitate, opoziţia va fi în drept să invoce acest argument de nelegitimitate a rezultatului alegerilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG