Linkuri accesibilitate

Programul guvernului Greceanîi II: un manifest de tip bolşevic


Despre demisia lui Marian Lupu, ziarele centrale nu exclud ipoteza unui truc al comuniştilor

Editiile electronice ale ziarelor romanesti au inregistrat cu promptitudine cele petrecute astazi la Chisinau: demisia lui Marian Lupu din Partidul Comunistilor si respectiv validarea guvernului Greceanii doi, cu un program axat pe pastrarea Republicii Moldova ca stat pe harta lumii.

Despre demisia lui Lupu, Romania libera, Evenimentul zilei si Cotidianul nu rateaza sa aminteasca ipoteza ca n-ar fi decat un truc al comunistilor, care intentioneaza sa disipeze in acest fel voturile anticomunistilor la apropiatele alegeri anticipate. Marian Lupu ar putea constitui rapid un pol social-democrat in care sa intre Uniunea Centrista, condusa de Vasile Tarlev, Partidul Social Democrat, condus de Dumitru Braghis, si Partidul Democrat al lui Dumitru Diacov – arata Evenimentul zilei. De partea cealalta, formatiunile opozitiei anticomuniste par sa nu aiba in vedere o lista comuna la anticipate. Miscarea lui Marian Lupu, de delimitare de comunisti, fusese deja prevazuta cu cateva zile in urma de Radio Europa libera si de Deutsche Welle – se mai arata in presa de la Bucuresti.

Despre noul guvern condus de Zinaida Greceanii, se remarca in primul rand componenţa aproape neschimbata, dar si insistenta de a impune o nouă temă: mentinerea statului Republica Moldova pe harta lumii. Presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, este citat de mai multe publicatii cu observatia ca daca exista un pericol la adresa Moldovei ca stat, el nu a aparut in ziua de 7 aprilie, in timpul manifestatiilor anticomuniste, ci in ultimii opt ani, de cand la conducerea tarii s-au aflat comunistii. Asa-zisul program al guvernului prezentat azi in parlament nu ar fi, in opionia acestui politician, decat “un manifest de tip bolsevic, care trezeste groază si vorbeste de o incompetenta totala” (am citat din Cotidianul).

Ziarul Gardianul se ocupa de declaratia reprezentantului Fondului Monetar International, Graeme Justice, cum ca nu poate fi finalizat un program de finantare a Moldovei, din cauza crizei politice. Tot aici se pomeneste şi despre reluarea la Chisinau a discutiilor pentru numirea unui ambasador al Republicii Moldova la Bucuresti. Unul dintre numele vehiculate, sustine Gardianul, este Iurie Rosca.
XS
SM
MD
LG