Linkuri accesibilitate

Preşedintele american Obama în vizită la Dresda şi Buchenwald


Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Barack Obama
Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Barack Obama

Agenda convorbirilor Obama - Merkel: criza economică, dosarul iranian, Afganistanul, Guantanamo

Preşedintele american Barack Obama, care de aseară se află într-o vizită în Germania, s-a pronunţat pentru o cooperare bilaterală strînsă cu Republica Federală în probleme de securitate şi în chestiuni economice. În opinia lui Obama această cooperare este de mare importanţă pentru întreaga lume. „Germania este un prieten apropiat şi un partener critic pentru Statele Unite“, a mai spus preşedintele Barack Obama în cursul unei conferinţe de presă ce s-a desfăşurat la Dresda. Tot aici, Obama şi-a exprimat satisfacţia că s-a găsit o soluţie de salvare a companiei Opel.

Principalele teme abordete în cursul întrevederii Obama-Merkel au fost: criza economică internaţională, programul nuclear iranian, situaţia din Afganistan, protecţia mediului şi problema deţinuţilor din Guantánamo. Germania urmează să primească mai mulţi deţinuţi care vor fi eliberaţi. Într-o declaraţie făcută în faţa presei cancelara s-a referit şi la această problemă, nu înainte de a elogia cooperarea germano-americană:

„Imi face multă plăcere să lucrez cu preşedintele american, pentru că în cursul unor discuţii analitice ajungem, de regulă, la concluzii similare. In al doilea rînd vreau să amintesc de Guantánamo. Germania şi guvernul meu s-au pronunţat mereu pentru închiderea taberei de la Guantánamo. Acum miniştrii responsabili din cele două ţări vor coopera în această chestiune. Cine are un ţel comun va găsi şi o soluţie comună. Eu cel puţin sunt convinsă că aşa va fi.“

Pornind de la discursul pe care l-a ţinut ieri Obama la Kairo, cei doi politicieni au dezbătut şi situaţia din Orientul Apropiat. Amîndoi s-au pronunţat pentru rezolvarea paşnică a conflictului israelo-palestinian şi pentru crearea unui stat palestinian independent.

Dresda, care în ultimele luni ale războiului suferise grave avarii în urma bombardamentelor, a fost calificat de Obama drept „un oraş al speranţei“. Preşedintele american a mai explicat în faţa presei de ce doreşte să viziteze memorialul de la Buchenwald, localitate în care pînă în 1945 a existat un lagăr de concentrare nazist. Un unchi de gradul doi al preşedintelui american a participat în 1945 la eliberarea lagărului. În cursul vizitei lagărului de la Buchenwald Obama a fost însoţit de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel. Elie Wiesel s-a născut la Sighet şi este un supravieţuitor al Holocaustului. Wiesel a fost şi preşedintele comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului în România.
XS
SM
MD
LG