Linkuri accesibilitate

Principiul dialogic


Scoala de artă populară "Ion Irimescu"
Scoala de artă populară "Ion Irimescu"

Dialogul politic. Dialogul interior. Dialogul dramatic. Dialogul intre surzi. Dialogul de dragul dialogului

O emisiune care ca tema dialogul si mai cu seama dialogul pe forumul de discutii al Europei Libere. Pe muzica lui Harry Tavitian, Oana Serafim a ales mai multe opinii, citeva comentarii critice si o replica din partea unui analist politic international: Vladimir Socor.

Un gind despre nevoia spiritului critic "dublat de politete si respect fata de aproape, dublarea inteligentei prin bunatate si dublarea libertatii prin virtutea discernamintului. Altfel ne vom sufoca in indirjire, scrisnirea dintilor, bascalie maligna, tifna si artag. Si vom iesi din tranzitie desfigurati, ca dupa un caft de cartier", scria, in 2006, in Dilema Veche, Andrei Plesu, fost ministru al culturii si de externe in Romania.

Reporterii Europei Libere au consemnat si opiniile despre dialog ale unor oameni intilniti intimplator pe strada:

„Dialogul este ceva bun pentru ca suntem ca niste atomi intr-o substanta, adica niste oameni intr-o societate si intotdeauna avem nevoie de a interactiona intre noi. Daca esti singur nu vei dobandi nimic. Daca vorbim mult, tot nu e bine pentru ca trebuie sa si ascultam.”

„Pot comunica cu oamenii care au aceeasi parere cu si mine.”

„Dialogul este un schimb de informatie, este comunicare.”

„Oamenii comunica unul cu altul, se inteleg, vorbesc. Oamenii se contrazic, dar la urma se ajunge la cearta si nu mai ajung la o vorba normala.”

„Nu poti sa vorbesti despre informatica cu o persona care nu stie nimic despre informatica, asta pur si simplu nu va fi dialog. Mie imi place sa vorbesc cu persoane care au pareri diferite, mi-i mai usor sa combat unele idei si sa-mi sustin ideile proprii.

„Daca vorbin despre dialogul dintre autoritati, dat fiind faptul ca avem alegeri parlamentare si trebuie ajuns la un consens, aici situatia este mai putin favorabila. Doar dialogand, vor putea ajunge la un consens.”

„Un dialog intre state ar fi foarte bun, adica excelent.”

„Desigur ca e bine cand oamenii vorbesc si isi dau cu parerea. Ei trebuie sa fie interesati sa discute, sa poata sa dezbata opinii, dar sa le argumenteze.”

„Republica Moldova este un stat democratic si trebuie sa existe un dialog intre partidele politice.”

„Daca nu ar fi un dialog, atunci omul s-ar strica la minte. E clar ca dialogurile nu trebuie sa fie cu cearta, dar cu veselie. Daca vei dialoga cu tine insuti, ar iesi ca esti un tampit. Daca incercam sa dialogam cu cineva care e supraincarcat, el se va descarca. In schimb organismul nostru atrage negativul, si noi pierdem. Nu ne trebuie asa dialoguri in viata.”

„Daca sunt aceleasi pareri, poate fi la fel de interesant, dar ceva mai scurt, pentru ca se rezuma la un acord. Scurt, clar si cuprinzator."

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG