Linkuri accesibilitate

Eşecul dialogului politic dintre putere şi opoziţie


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Cine e favorizat de alegeri anticipate? Logica alegerilor parlamentare anticipate reclamă un joc corect

Gheorghe Cojocaru: „De la 5 aprilie încoace, Republica Moldova se află într-o criză politică continuă, o criză adusă pînă la o linie extremă de masacrul din 7 aprilie şi adîncită de lipsa de comunicare şi de ostilităţile tot mai dure dintre Putere şi Opoziţie. Societatea este divizată astăzi mai abrupt ca niciodată între suporterii regimului comunist şi adepţii opoziţiei. Cu mici excepţii, practic, toate canalele mediatice influente din Republica Moldova, între care, întîi de toate, Televiziunea publică, sînt puse în serviciul actualei puteri, desfăşurînd un adevărat război media împotriva celor trei partide parlamentare de opoziţie. Pe plan extern, comuniştii au suportul Moscovei, iar Opoziţia a reuşit să se facă auzită la Bruxelles şi Strasbourg”.

Europa Liberă: In aceste condiţii asistăm, iată, şi la un eşec al dialogului politic dintre Putere şi Opoziţie...

Gheorghe Cojocaru: „Cred că acesta este diagnosticul corect şi cred că putem spune acest lucru, indiferent de ceea ce s-a întîmplat între pereţii Parlamentului: în fond, nici nu s-a ajuns la un dialog între Putere şi Opoziţie. Dacă Opoziţia a formulat nişte precondiţii pentru iniţierea unui dialog cu comuniştii, lideri comunişti le-au neglijat de la bun început pentru ca într-un ultim moment să mimeze o anumită preocupare pentru discuţiile cu cele trei partide parlamentare. Comuniştii au abordat o altă tactică, tactica coruperii unui singur parlamentar din Opoziţie pentru a trece de momentul votării candidatului comunist la funcţia de şef al statului în Parlament, iar atunci cînd această tactică n-a dat roade, au lansat o declaraţie, o declaraţie goală care nu conţine nici o ofertă reală pentru depăşirea impasului politic.

Europa Liberă: In aceste condiţii, cui convin alegerile parlamentare anticipate: Opoziţiei sau Puterii? Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean susţinea bunăoară în tot acest timp că Partidul Comuniştilor ar fi cel mai interesat de alegeri anticipate?

Gheorghe Cojocaru: „Alegerile anticipate conţin un element de risc pentru toate partidele care s-ar angaja într-o nouă campanie electorală. Opoziţia a contestat legitimitatea scrutinului din 5 aprilie şi doreşte alegeri corecte, dar în condiţiile actuale, cînd asistăm la o deteriorare a climatului democratic în societate, Opoziţiei îi va fi extrem de greu să suporte presiunile comuniştilor: administrative politice şi mediatice. Liderii acesteia vor trebui să inventeze o adevărată formulă magică, dacă îşi doresc ca toate eforturile lor de readucere a Republicii Moldova pe făgaşul democraţiei să se încununeze de succes. Apoi, vor trebui să analizeze cu multă atenţie impactul evenimentelor din 7 aprilie asupra societăţii, să-şi inventarieze resursele...”

Europa Liberă: Şi, totuşi, sînt sau nu sînt comuiştii avantajaţi de alegeri parlamentare anticipate?

Gheorghe Cojocaru: „Comuniştii au în mînecă aceleaşi avantaje pe care le-au avut şi în campania electorală înainte de 5 aprilie: resursele administrative şi politice, mass-media publică, o susţinere financiară consistentă. Cu siguranţă, ei vor specula în favoarea lor cu evenimentele din 7 aprilie, dar totuşi lupta va rămîne deschisă. Şi, nu în ultimul rînd, dacă comuniştii ar fi avantajaţi de alegerile parlamentare anticipate, atunci ar rezulta că Opoziţia, care a insistat asupra acestor alegeri, ar face jocul Puterii. În realitate, situaţia nu pare a fi aşa. Partidul Comuniştilor este avantajat atunci cînd trişează, or, dimpotrivă, logica alegerilor parlamentare anticipate reclamă un joc corect.”
XS
SM
MD
LG