Linkuri accesibilitate

Mica Italie


Nu toţi doritorii de a părăsi oaza stabilităţii Republica Moldova au posibilitatea să-şi împlinească visul şi să ajungă, bunăoară, în Italia mirifică. De aceea, unii îşi caută Italia chiar în interiorul oazei stabilităţii. Şi o găsesc.

Satul Negreşti din raionul Străşeni e numit Mica Italie. Nu de locuitorii săi, ci de lucrătorii care vin să muncească acolo tocmai de la Cahul. Aşa se face că un fermier înstărit al satului Negreşti e angajatorul mai multor cetăţeni cahuleni care nu-şi pot găsi o muncă mulţumitoare acasă, în sudul republicii. Cahulenii fac naveta, prin urmare, iar cînd e nevoie rămîn la Străşeni cu săptămînile pentru a îngriji via şi pentru alte munci agricole. Cei din partea locului nu le pot face concurenţă mesagerilor sudului care sînt mai puţin pretenţioşi. “Mica Italie” din Străşeni le asigură deci cahulenilor un cîştig vital, fără de care situaţia lor ar fi fost tristă de-a dreptul.

În condiţiile în care unii gastarbeiteri îşi pierd locurile de muncă în străinătate şi se întorc în patrie, fenomenul “Mica Italie” ar putea lua proporţii. Are nevoie şi oaza stabilităţii de braţe de muncă. Iar angajatorii nu-şi fac afacerile mereu lîngă casa ta. Aşa că fii bun şi fă-te navetist!

Mica Italie nu e fireşte Italia cea adevărată, care îţi oferă salarii mari, dar cel puţin eşti acasă, alături de fiinţele dragi, şi munceşti pentru ţara ta, ţara perspectivelor năucitoare. Poată că anume apariţia mai multor “Italii mici” pe teritoriul Moldovei este una din căile ce duc spre prosperitatea jinduită, care va încununa stabilitatea instaurată deja de conducătorii clarvăzători şi ocrotitori.
XS
SM
MD
LG