Linkuri accesibilitate

CC declară conformă cu Constituţia legea care îngrădeşte accesul la funcţii publice


Un regres la legea din 2003 care permite dubla cetăţenie fără limite

Curtea Constituţională a declarat conforme cu Constituţia Republicii Moldova prevederile legislaţiei ce îngrădesc accesul la funcţii publice a persoanelor ce deţin cetăţenie multiplă, prevederi contestate de deputatul Vladimir Filat. Aceste prevederi au fost contestate anterior şi la CEDO, astfel că în noiembrie trecut CEDO a recomandat autorităţilor să revizuiască normele respective, considerând că ele ar îngrădi dreptul omului de a fi ales. Guvernul moldovean a atacat hotărârea în Marea Cameră a CEDO, care urmează să dea un verdict în septembrie 2009.

După ce a citit hotărârea, preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere a declarat că judecătorii s-au condus şi de hotărârea CEDO în această chestiune: "Nu o dată am citit această hotărâre. Au fost chiar şi citate din acest document de la CEDO. Ne-am condus şi de acest document în adoptarea hotărârii de astăzi. Dvs, dacă aţi citit-o, aţi văzut probabil cât este de contradictoriu acolo tot scris. Mă rog, nu vreau să comentez".

Dumitru Pulbere a admis că Curtea Constituţională şi-ar putea revizui hotărârea de azi dacă Marea Cameră a Curtii Europene a Drepturilor Omului va lăsa în vigoare hotărârea CEDO prin care s-a recomandat autorităţilor moldovene să revadă interdicţiile pentru deţinătorii cetăţeniei multiple.

În şedinţă, autorii sesizării, reprezentanţii PLDM, au numit discriminatorii normele prin care s-a interzis persoanelor cu multiplă cetăţenie să deţină funcţii publice în Republica Moldova, spunând că ele încălcă drepturile a mii de cetăţeni. Avocatul Alexandru Tănase l-a citat pe ambasadorul Rusiei la Chişinău, care a declarat anul trecut că 120 de mii de cetăţeni moldoveni deţin şi cetăţenia Rusiei. De asemenea, potrivit avocatului, cifre estimative, în lipsa celor oficiale, ar arăta că de la 95 de mii până la 300 de mii de moldoveni deţin şi cetăţenia României.

Avocatul Vitalie Nagacevschi a numit „regres” şi „lipsă de logică” introducerea interdicţiilor, de vreme ce autorităţile au permis iniţial, printr-o lege adoptată la 5 iunie 2003, dubla cetăţenie fără să stabilească vreo limită. Interdicţia contravine mai multor convenţii internaţionale, au mai arătat avocaţii.

Liderul PLDM, Vladimir Filat, s-a arătat absolut încrezător că Marea Cameră a CEDO va lua o hotărâre, în septembrie 2009, care va determina Curtea Constituţionalăsă-şi reviziască deciziade azi: "Această decizie confirmă faptul că Curtea Constituţională nu este indepdentendă şi nu este echidistantă ci serveşte într-o oarecare măsură partidul de guvernământ şi acest fapt urmează să fie probat prin decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului pe data de 16 septembrie 2009. Este regretabil pentru că ulterior această hotărâre de azi urmează să suporte modificări, să fie ajustată deciziei respective a CEDO, şi nu vorbesc aici de presupuneri, ci vorbesc de fondul problemei".

Parlamentul Republicii Moldova a permis cetăţenilor moldoveni să-şi ia şi cetăţenia altor state, adoptând o lege în iunie 2003, care nu stabilea însă nici o limită în drepturile acestor persoane. Când, în aprilie 2008, guvernarea a interzis persoanelor cu multiplă cetăţenie să ocupe demnităţi publice, măsura a fost interpretată ca una îndreptată împotriva celor de deţin şi cetăţenia României. În timp ce chestiunea, ajunsă la CEDO, este examinată acum de Marea Cameră a Curţii, membrii partidelor de opoziţie care deţineau şi cetăţenia României au fost nevoiţi, ca să candideze la parlamentarele recente, să facă dovada că au început procedura de renunţare la cetăţenia României. Printre aceştia – primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi avocatul liberal-democrat Alexandru Tănase.
Previous Next

XS
SM
MD
LG