Linkuri accesibilitate

Unesco la o intersecție de drumuri ?


Protest al intelectualilor în ajunul alegerii noului director-general

Presa franceză, cu deosebire, este de cîteva zile în alertă, semnalînd că la sfîrșitul acestei luni au loc alegerile pentru unul din posturile cele mai importante ca responsabilitate culturală pe plan mondial, acela de director general al Unesco și, mai ales, că principalul candidat la postul de director general este un personaj mai mult decît controversat, egipteanul Farouk Hosni.

Unesco este, cum se știe, o mare organizație internațională, care are ca misiune să promoveze dialogul intercultural, pentru a impune, citez, „pacea în spiritul oamenilor”. Or, ministrul egiptean al culturii din ultimii 15 ani, susținut de țările arabe dar și de unele europene de pondere, cum sînt Italia, Spania și Franța, are la activul său declarații și gesturi care contravin pur și simplu spiritului și misiunii Unesco. Hosni și-a anunțat candidatura din vara anului 2007, moment în care presa egipteană a reacționat relevînd că doi dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi sînt implicați în afaceri de corupție la scară mare.

Dar, astăzi, corupția este „aproape” un element secundar în ascensiunea lui Farouk Hosni la postul de director general al Unesco. Un apel semnat în comun, în cotidianul „Le Monde”, de filozoful Bernard-Henry Levy, realizatorul de film Claude Lanzmann și scriitorul laureat al premiului Nobel Elie Wiesel, reamintește cîteva din luările de poziție emblematice ale candidatului egiptean. Apelul, intitulat, „Unesco: rușinea unui naufragiu anunțat”, pune în evidență declarații de genul: „Israelul nu a contribuit niciodată, în nici un fel, la civilizație...” sau „cultura israeliană este o cultură inumană, agresivă, rasistă, pretențioasă, bazată pe un principiu foarte simplu: să fure ceea ce nu îi aparține, pentru a pretinde apoi contrariul”.

Ministrul egiptean al culturii se exprima în fața deputaților, la Cairo, semnalînd un așa zis pericol de a avea cărți israeliene în bibliotecile egiptene: „să ardem aceste cărți; dacă sînt găsite le voi arde cu mîna mea în fața dumneavoastră”.

Farouk Hosni – scriu autorii apelului din “Le Monde”, reluat de presa americană – „este contrariul unui om al păcii, al dialogului și al culturii..., cerem comunității internaționale să evite rușinea care ar fi alegerea sa în postul de director general al Unesco..., trebuie să se evite ca Unesco să cadă în mîinile unui om care, atunci cînd aude cuvîntul cultură, răspunde printr-un auto-dafé.”

Alegerea directorului general Unesco are loc la 30 mai și, în acest context, publicații occidentale amintesc de un alt scandal, petrecut în 2003, cînd credibilitatea Comisiei ONU pentru drepturile omului a fost afectată prin alegerea în fruntea ei a ambasadoarei Libiei pe lîngă Națiunile Unite.
Previous Next

XS
SM
MD
LG