Linkuri accesibilitate

Vicepreședintele american Joe Biden în Balcani: „Independența Kosovo este ireversibilă”


Vicepreședintele SUA, Joe Biden la Pristina
Vicepreședintele SUA, Joe Biden la Pristina

„Singura alegere valabilă pentru stabilitatea regiunii”

Vicepredintele american Joe Biden paraseste Balcanii, dupa un turneu in care s-a aflat in Bosnia Hertegovina, Serbia si Kosovo. Mesajul comun in acest turneu a fost ca noua administratie de la Washington nu abandoneaza regiunea, ci o sustine in continuare, mai ales daca va continua pe calea reformelor democratice.

In cursul zilei de vineri, vicepreşedintele american va ajunge in Liban, dar turneul pe care il incheie in Balcani a fost considerat unul istoric. In primul rind pentru ca a fost oficialitatea americana de rangul cel mai inalt care a vizitat regiunea după declaraţia de independenta din Kosovo de anul trecut. Apoi pentru că la Belgrad a declarat că relaţia dintre Serbia si Statele Unite este importanta pentru Washington, desi exista multe puncte de divergenţa şi apoi pentru ca la Sarajevo a vorbit fără ocolişuri despre nevoia reformelor, exprimind îngrijorarea Washingtonului faţa de lipsa de progrese democratice din această ţara.

La Priştina, in Kosovo, Joe Biden a fost primit ca un erou, a fost medaliat cu cea mai inalta decoraţie pentru activitatea sa din perioada in care era senator şi în care a susţinut independenţa regiunii. Joi, parlamentarilor kosovari vicepreşedintele american le-a spus exact ce ei vroiau să audă.
„Independenţa din Kosovo a fost si este si astazi, in opinia mea şi a guvernului meu, singura alegere valabilă pentru a se obţine stabilitatea regiunii. Independenta Dumneavoastra, asa cum am spus-o si in celelalte ţări pe care le-am vizitat, este ireversibila. Absolut ireversibila!”

Pina acum 60 de ţări au recunoscut independenta Kosovo, dar nu si Serbia si Rusia. Intr-o încercare de a detensiona relaţia dintre minoritatea sîrba şi majoritatea albaneza din Kosovo, vicepreşedintele american a vizitat si minastirea ortodoxa de la Deciani, un monument din secolul al 14-lea aflat sub protecţia UNESCO şi unde staretul mînăstirii i-a adapostit pe refugiatii albanezi din timpul războiului din 1998-1999.

“ Parintele Sava şi ceilalţi calugari au permis adaposirea refugiatilor albanezi. Sper ca acest spirit sa devina caracteristic acestei regiuni in anii ce vor veni”, a declarat Joe Biden

La Belgrad, vicepreşedintele american a lansat un mesaj asemanator. „Statele Unite nu se aşteaptă, si subliniez acest lucru, ca Serbia să recunoască independenţa Kosovo. Aceasta nu este o precondiţie a relatiei noastre sau a sprijinului nostrum pentru Serbia ca ea să devina parte a Uniunii Europene... Statele Unite vor continua sa insiste ca sirbii sa se bucure de cea mai mare protecţie in Kosovo şi să li se garanteze securitatea si participarea in sistemul politic…”

Mai mult, vicepreşedintele american a fost fara echivoc afirmind sprijinul pe mai departe pe care administratia Americana il va acorda Serbiei: „Statele Unite sprijina cu tărie candidatura Serbiei la Uniunea Europeană şi extinderea cooperării între Statele Unite, Serbia şi aliaţii nostri in domeniul securităţii. Ne vom folosi influenţa, energia si resursele pentru a promova aspiraţiile euroatlantice ale Serbiei..”

In intreaga regiune discursul vicepreşedintelui american a stirnit şi proteste din partea ultranaţionaliştilor pentru care Statele Unite continuă sa fie vazute ca ţara care a initiat acţiunile NATO impotriva regimului Miloşevici. Acţiuni care au dus la incheierea razboialelor din Balcani dar si la independenta Kosovo.
XS
SM
MD
LG