Linkuri accesibilitate

Prezidenţialele: actul întîi se încheie cu înfrîngerea comuniştilor


Vladimir Voronin şi Zinaida Greceanîi
Vladimir Voronin şi Zinaida Greceanîi

Ce va urma la 28 mai? O monstruoasă coaliţie sau alegeri anticipate?

„In urma votarii efectuate, numarul total de deputati care au primit buletine de vot – 60, buletine declarate nevalabile – 0. In rezultatul votarii, Zinaida Greceanii a obtinut 60 de voturi, Stanislav Groppa – 0 voturi. Alegerile nu au avut loc." Anuntul a fost facut de catre deputatul communist Valeriu Sava, presedintele comisiei speciale pentru alegerea presedintelui RM .

Partidul Comunistilor a propus doua candidaturi pentru functia de sef al statului: ex-premierul Zinaida Greceanii si profesorul universitar Stanislav Groppa. Pentru ca nici Greceanii si nici Groppa nu au acumulat 61 de voturi ale deputatilor alesi, vor fi organizate alegeri repetate. Presedintele Parlamentului Vladimir Voronin : „Avand in vedere ca niciun candidat nu a intrunit trei cincimi dintre voturile deputatilor alesi, vor avea loc alegeri repetate. Biroul permanent al legislativului a fixat data de 28 mai, 2009.”

Ce sanse mai au comunistii?, l-am intrebat pe unul dintre liderii formatiunii Victor Stepaniuc. El sustine ca, pentru a depasi criza politica care s-a creat in R. Moldova dupa alegerile din 5 aprilie, este nevoie de o “coalitie monstruoasa”, formata din deputatii din opozitie si cei din PCRM. Potrivit lui Stepaniuc, astfel de coalitii au fost create in mai multe tari si a adus la un rezultat pozitiv. Totodata, Stepaniuc crede ca s-ar putea gasi si un compromis, asa cum s-a gasit in anul 2005. El nu exclude ca PCRM va inainta din nou candidatura Zinaidei Greceanai la functia de presedinte al tarii, dar precizeaza ca mai sunt si alti comunisti care merita sa detina aceasta functie.

Liderul AMN Serafim Urechean a spus ca opozitia este gata de a negocia cu PCRM pentru a gasi un compromis, insa doar daca acesta va indeplini Rezolutia Parlamentului European si a Consiliului Europei si va accepta preconditiile inaintate ulterior de cele trei partide. "Daca comunistii vor stabilitate in tara, daca ei vor sa depasim aceasta situatie de criza, atunci ei vor gasi curaj sa voteze o candidature, propusa de catre fortele democratice", mai spune Serafim Urechianu. El considera ca daca aceasta candidature nu va castiga, atunci va deveni limpede ca anume comunistii doresc alegeri anticipate. Liderul AMN a lasat sa se inteleaga ca formatiunea sa ar avea si o candidature pentru aceasta functie.

Liderul PL Mihai Ghimpu se arata surprins de pozitia dlui Urechian si este foarte categoric: “E vorba de AMN, si nu de Opozitie, ca atare. Noi nu am discutat ca vom inainta vreo candidatura. Asta ar compromite intreaga opozitie. Dar, eu nu cred in asa ceva. Aici nu e vorba de consens. La 28 mai nu vom vota o candiatura care ar mentine guvernarea comunista la putere".

Liderul PLDM Vlad Filat spune ca formatiunea sa este hotarata sa boicoteze si peste 8 zile, adica la 28 mai alegerea noului sef de stat si, astfel, sa provoace alegeri parlamentare anticipate. “La 28 mai deputatii PLDM vor fi prezenti in sala de sedinte a Parlamentului, dar nu vor participa la vot. Numai alegeri parlamentare anticipate vor duce la un Parlament legal, care sa exprime vointa cetatenilor, dar nu dorinta lui Papuc, a celor de la Ministerul Dezvoltarii Informationale, sau a lui Voronin”, a spus Filat.

Amintim ca pentru alegerea sefului sunt necesare 61 de voturi. Partidului Comunistilor detine 60 de mandate, iar partidele parlamentare de opozitie – PL, PLDM si AMN – 41 de mandate impreuna. Astfel, pentru alegerea presedintelui, PCRM-ului ii lipseste un singur vot, asa-numitul „vot de aur”. In cazul a doua incercari esuate, Parlamentul se dizolva si sunt organizate alegeri anticipate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG