Linkuri accesibilitate

Indicii că Rusia pregăteşte un nou atac împotriva Georgiei


Denis Corboy
Denis Corboy

Interviu cu Denis Corboy, fost şef al misiunii UE la Tbilisi

În urmă cu două săptămâni, ziarul „New York Times” a publicat un articol în care trei diplomaţi cereau Statelor Unite să ajute la „prevenirea unei noi tragedii în Georgia”. Doi dintre autorii articolului sunt foşti ambasadori americani în Georgia, iar al treilea, Denis Corboy, a condus reprezentanţa Uniunii Europene la Tbilisi. Denis Corboy a acordat un interviu serviciului georgian al Europei Libere.

Denis Corboy a declarat că el şi ceilalţi semnatari ai articolului din „New York Times” ar avea indicii că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă militară împotriva Georgiei. Corboy susţine că la graniţele Osetiei de Sud şi Abhaziei, trupele ruseşti ar fi echipate cu armament care nu este nicidecum specific operaţiunilor de menţinere a păcii – la fel şi în Marea Neagră. Este prea greu şi prea sofisticat.

Un alt indiciu al unei posibile ofensive, a mai spus Denis Corboy, este retorica tot mai agresivă a Rusiei nu numai faţă de conducerea Georgiei, ci şi faţă de Occident. De exemplu, Moscova a exagerat mult, în opinia lui Denis Corboy, pericolul pe care l-ar reprezenta pentru interesele sale un recent exerciţiu militar desfăşurat în Georgia cu participarea trupelor din mai multe ţări NATO. În acelaşi timp, aminteşte Denis Corboy, ruşii au criticat dur noua iniţiativă europeană pentru Georgia şi alte foste republici sovietice, numită „Parteneriatul estic”.

În opinia lui Denis Corboy, obiectivul pe termen lung al Rusiei este de a-şi mări controlul asupra energiei din zonei Mării Caspice şi a avea „drept de veto” în evoluţiile politice din Caucazul de Sud, unde se află şi Georgia.
Denis Corboy a mai declarat că în opinia sa şi a celorlalţi doi diplomaţi cu care a scris articolul din „New York Times”, administraţia Obama ar trebui să fie mai atentă la Georgia când vorbeşte de „relansarea” sau „resetarea” relaţiilor americano-ruse. „În dreptul Georgiei ar trebui trasă o linie”, a spus Denis Corboy.

Denis Corboy crede că Rusiei i-ar fi foarte uşor să găsească un nou pretext pentru o ofensivă împotriva Georgiei, mai ales că, de când ruşii sunt în număr mare acolo, aproape nu trece o zi fără să se înregistreze vreun incident minor la frontieră.

Denis Corboy crede că în momentul de faţă georgienii înşişi nu prea acordă atenţie unui eventual nou pericol militar rusesc, pentru că sunt prea preocupaţi de tulburările politice interne. „La Tbilisi nu ar trebui să existe asemenea tulburări”, ne-a mai spus Corboy, sugerînd că georgienii au nevoie acum de unitate naţională, în faţa unui pericol comun – vecinul de la nord.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG