Linkuri accesibilitate

Nelly Ciobanu, finalistă Eurovision 2009



Interpreta Nelly Ciobanu a câştigat joi seara la Moscova a doua semifinală a concursului de cântece Eurovision şi, prin urmare, dreptul să participe la finala de mâine, care este şi cea mai costisitoare finală din istoria de 54 de ani a concursului.


Cu un buget de peste 42 de milioane de dolari, acest evenimentul a fost transformat în Rusia într-o chestiune de mândrie naţională. Stadionul unde se ţine concursul a fost inspectat de însuşi Vladimir Putin, iar spectatorii televiziunii ruse de stat pot rămâne cu impresia că Eurovisionul este cel mai important eveniment din lume – într-atât de intens este mediatizat.

"Televiziunea noastră, spune criticul rus de muzică rock, Artemy Troitsky a avut grijă să întoarcă lucrurile cu fundul în sus aşa ca Eurovisionul să devină un fel de campionat european la muzică pop. Încearcă să compare victoria lui Dima Bilan de anul trecut cu victoria Zenit-ului la cupa UEFA sau cu cea a naţionalei ruse de hockey la campionatul mondial. Numai că există o mare diferenţă: la competiţiile sportive s-au dat într-adevăr lupte serioase de cea mai mare clasă, în timp ce concursul Eurovision este o glumă”.

Eurovision Story - Courtesy of Eurovision.tv
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00


Rusia găzduieşte finala anul acesta, după ce interpretul Dima Bilan a câştigat finala de anul trecut în Serbia. A fost un spectacol de 1 milion de dolari, compus din: cântăreţul Bilan, un Stradivarius şi un camion rus la patinaj artistic, dansînd pe un mini patinoar.

Pentru unii, efortul a meritat. "Maria Fedoseva, de 25 de ani a plătit cu bucurie 5 mii de ruble, cam 155 de dolari, pentru un bilet la finala de acum de la Moscova despre care spune că este o adevărată sărbătoare, datorată lui Dima Bilan. În situaţia actuală din lume, ţara noastră oferă Europei o bucurie. Este cool, este supper, suntem mai buni”.

Organizatorii vor ca finala de mâine seara să bată toate recordurile. Ei planifică până şi o legătură directă prin satelit cu Staţia Spaţială Internaţională. Este aşteptat să asiste la concert preşedintele Dmitri Medvedev, chiar dacă ascultă de obicei heavy metal, nu pop.

Dar există şi riscul ca finala de anul acesta să rămână în memorie nu datorită fastului, ci controverselor care o înconjoară. Mai întâi - retragerea georgienilor din concurs, pentru că nu au fost lăsaţi să participe cu un cântec în care păreau să-şi bată joc de Vladimir Putin. Iar acum autorităţile din Moscova au interzis comunităţii gay din Rusia să participe în ziua finalei Eurovision la un marş descris de primarul Yury Lujkov drept „satanic”.

În anii precedenţi, participanţii la paradele gay au fost bătuţi şi hărţuiţi. Anul acesta, ei văd în Eurovision o şansă să aducă în atenţia internaţională încălcarea drepturilor homesexualilor în Rusia. Activiştii comunităţii gay nu renunţă la marş şi fac apel la participanţii la finală să li se alăture. Un concurent din Olanda care este gay a ameninţat cu boicotarea finalei dacă marşul va fi dispersat cu forţa. Iar concurenta din Ucraina, Svetlana Loboda, o candidată la victorie anul acesta, nu a exclus că va participa şi ea.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG