Linkuri accesibilitate

Cu Europa Liberă la librăria din cartier


Nina Gontovaya
Nina Gontovaya

O pensionară pasionată de carte

Are 85 de ani şi citeşte cu lupa. A citit sute de cărţi şi încă nu s-a săturat. Are doi strănepoţi care speră că vor citi măcar ceva din biblioteca ce şi-a făcut-o de-a lungul vieţii. Este vorba de Nina Gonţovaia cu care a stat de vorbă Vasile Botnaru.

Nina Gonţovaia: Văd prost şi, dacă aţi observat, citesc cu lupa. Cartea semnifică enorm de mult pentru mine. Cândva visam să citesc cea mai bună carte din lume, până când am înţeles că nu există aşa ceva - toate cărţile sunt bune.

Europa Liberă: Nu e prea scumpă această carte pentru dv. ?

Nina Gonţovaia
: Ba este. Vom primi însă o alocaţie de vreo 500 de lei de Ziua Victoriei, că aşa ni s-a promis participanţilor şi văduvelor de război. Până n-am primit-o, am împrumutat bani de cărţi. Am vrut să cumpăr o carte cu cei 100 de laureaţi ai premiului Nobel, dar nu am găsit-o. Din păcate... O s-o cumpăr pe asta – din seria respectivă am vreo 28 de cărţi. Am 85 ani, dar sper să mai pot citi multe cărţi...

Europa Liberă
: Câte ore pe zi citiţi?

Nina Gonţovaia
: Am avut o intervenţie la ochi şi nu pot citi prea mult. Dar cand am o clipă liberă, mă aşez pe lecturi. Sunt de specialitate medic şi, cunoaşteţi, medicii înainte nu aveau salarii prea mari. Dar oricum am cumpărat cărţi. De toate – şi clasici, şi despre liderii bolşevici – exista înainte aşa o serie. Unii s-au debarasat de ea, dar eu am lăsat-o - am doi strănepoţi, lasă-i să citească cine a fost Lenin, Kalinin...

Europa Liberă: Credeţi că-i va interesa?

Nina Gonţovaia: Nu ştiu, dar vor avea şi ei copii, poate vor vrea să citească despre istoria veacului 20. Am o strănepoată care se învaţă acum să citească. Şi un strănepot de 7 ani, care citeşte deja liber. Pentru el cumpăr multe cărţi - dacă va iubi lectura ca mine, să ştiţi că n-am trăit degeaba.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG