Linkuri accesibilitate

Exportul net influentează pozitiv PIB-ul


 Iurie Gotisan
Iurie Gotisan

Răsturnarea clasamentului la exporturi

Iurie Gotişan: Pentru prima oara dupa multi ani, exportul net influenteaza pozitiv cresterea Prodului Intern Brut, chiar daca o face in conditiile cand atat exporturile, cat si importurile se contracta. Ramane sa vedem daca aceasta „ameliorare” a balantei de bunuri va fi in stare sa echilibreze pierderile masive inregistrate in industrie.

Lucru curios, diminuarea comertului extern s-a produs in conditiile unor rasturnari de clasament atat la exporturi cat si la importuri. Cea mai drastica scadere a fost a exporturilor a fost in Ucraina cu aproape 60 la suta, cauzata in mare parte de deprecierea vertiginoasa a hrivnei ucrainene. Astfel, daca in ianuarie-martie 2008 exporturile in Ucraina au avut o pondere de 10 procente din total exporturi, in perioada similara din anul curent acestea au fost de numai 5 la suta. Au fost inregistrate cresteri spectaculoase, dar mici in termeni absoluti, in tari precum Africa de Sud - de 91 de ori, Elvetia de peste 5 ori, Ungaria si Irak - de peste 2 ori.

Radu Benea: Si la importuri, care este situatia?

Iurie Gotişan: Cit priveste importurile, trebuie mentionat ca aici surpriza este si mai mare. Chiar daca nu este decat o formalitate, Federatia Rusa si-a pierdut statutul de partener comercial numarul unu la importuri deplasandu-se pe locul 6. In schimb, partenerul numarul unu a devenit Kazahstan. Situatia a fost surprinsa de unele publicatii din tara, care ne mai informeaza ca Gazprom are fondata o intreprindere mixta cu compania Kaztransgaz din Kazahstan, prin intermediul careia cumpara gazele naturale pe care ulterior le reexporta.

Rasturnarea de clasament a fost cauzata de faptul ca din punct de vedere formal, Gazprom nu mai exporta in Moldova gaz rusesc, ci re-exporta gaz kazah, ceea ce ii permite companiei rusesti sa evite intr-un fel platile de TVA in bugetul Federatiei Ruse.
Previous Next

XS
SM
MD
LG