Linkuri accesibilitate

Vaclav Klaus: „unchiul mofturos de la Praga”


Președintele Vaclav Klaus
Președintele Vaclav Klaus

Un portret al președintelui Cehiei în ziua lansării Parteneriatului estic

Preşedintele Cehiei Vaclav Klaus va avea diseară o rară ocazie de a străluci în fruntea unei Uniuni Europene pe care nu o iubeşte prea mult. Iar sentimentele sunt reciproce.

Profesorul de economie ceh, în vârstă de 67 de ani, se declară „eurosceptic” şi o are ca model pe fosta premieră conservatoare britanică Margaret Thatcher, care a asigurat locul oarecum special al Marii Britanii în Uniune. Klaus este duşman declarat al „Tratatului de la Lisabona”, care propune reforma instituţiilor europene. El detestă mai ales ideea mutării unor puteri de la nivelul guvernelor naţionale la Bruxelles şi atrage atenţia asupra riscului creării unui superstat european.

În toamnă, la un congres al partidului pe care el l-a înfiinţat, Klaus şi-a anunţat ieşirea din partid, pentru că acesta ar fi devenit prea pro-european. La câteva luni, partidul ODS a fost înlăturat de la putere, în mijlocul preşedinţiei europene a Cehiei, iar observatorii politici spun că dacă Vaclav Klaus n-a provocat el însuşi căderea guvernului, cel puţin a savurat-o.

Vaclav Klaus nu şi-a ascuns niciodată opiniile eurosceptice. Dar de când Cehia a preluat preşedinţia rotativă a UE, la 1 ianuarie, ele au devenit mai cunoscute în Europa, şi au stârnit mai multe controverse. La începutul anului, francezii, care au deţinut preşedinţia anul trecut, au observat că pe Castelul Praghez, unde îşi are sediul preşedintele Klaus, nu se află steagul Uniunii Europene. Preşedintele Nicolas Sarkozy a spus că ar fi frumos să fie. Klaus a răspuns că pe castelul din Praga va flutura ce steag vor vrea cehii.

Presa occidentală, mai ales cea pro-europeană, sau pro integrare europeană, a început să ia aminte la Klaus. Revista „Economist” l-a numit „Unchiul mofturos de la Praga”, iar londonezul Times „Provocatorul praghez”. Iar Financial Times a scris că Vaclav Klaus se joacă cu Uniunea Europeană, ca să-şi dea mai multă importanţă, dar l-a avertizat că peste câţiva ani, Europa n-o să-şi mai aducă aminte de el.

Summitul „Parteneriatului estic” de astăzi de la Praga va fi unul din puţinele evenimente ale preşedinţiei cehe a Uniunii în care Klaus joacă un rol mai vizibil. În lunile din urmă, misiunile europene le-a îndeplinit guvernul, în frunte cu premierul Topolanek. Dar Klaus a scăpat de câteva ori de marcaj, cum se spune în fotbal. De pildă, le-a spus turcilor că negocierile de aderare la Uniunea Europeană nu au nici un fel de importanţă, şi că nu au alt rost decât de a-i ţine ocupaţi pe birocraţii de la Bruxelles, în vreme ce politicienii europeni amână mereu intrarea Turciei.
„Eu vreau ca Turcia să intre în Uniunea Europeană”, a spus Klaus.

Iar dacă această afirmaţie sună cumva euroentuziast, trebui amintit că lărgirea cât mai mare a Uniunii este tot jucăria euroscepticilor, de la Margaret Thatcher încoace. Ideea este că o Uniune cu mulţi membri se integrează mult mai greu.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG