Linkuri accesibilitate

OMS ridică la 5 nivelul de alertă la gripa porcină


Organizația Mondială a Sănătății dă guvernelor semnalul că pandemia ar putea fi inevitabilă şi le îndeamnă să ia măsuri de ajutorare a persoanelor infectate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că a luat decizia măririi gradului de alertă pentru că a devenit clar că gripa se transmite de la om la om şi trece graniţele dintre ţări. În ultimele ore au apărut primele cazuri de îmbolnăvire la persoane care nu au fost în Mexic, unde a început epidemia.
„Întreaga omenire este în pericol”, a avertizat astăzi directoarea-generală OMS, Margaret Chan.

Olanda şi Elveţia s-au adăugat joi listei ţărilor în care a fost semnalate îmbonăviri. În Olanda este vorba de un copil de trei ani. În cazul elveţian, este un student de 19 ani, care a fost externat din spital dintr-o eroare, fiind considerat sănătos, dar a fost reinternat degrabă după un nou test.
Până joi la prânz, 12 ţări din lumea întreagă aveau cazuri de infectare cu noul virus gripal. Situaţia cea mai gravă rămâne cea din Mexic.

Astăzi, într-o avertizare televizată, preşedintele mexican Felipe Calderon a cerut compatrioţilor să petreacă weekend-ul prelungit de 1 mai acasă, cu familia. “Nu există metodă mai bună de a vă feri de gripă decât ramânînd în casă”, a insistat Calderon.
Potrivit datelor guvernului, în Mexic au murit din cauza virusului 168 de persoane. Nu este însă limpede cât de credibile sunt aceste date. OMS a confirmat deocamdată în Mexic doar opt decese cauzate de virusul gripei porcine. În presă circulă mai multe teorii, despre ce anume a provocat atâtea decese printre mexicani. Una dintre ele este că victimele mexicane n-au primit deloc asistenţă medicală sau sufereau de altă maladie care le-a făcut excesiv de vulnerabile la noul virus.

Miniştrii sănătăţii din Uniunea Europeană s-au reunit la Luxemburg într-o reuniune de urgenţă, ca să discute măsuri comune de prevenţie şi tratament, dar şi posibile restricţii de călătorie în Mexic.

Una din companiile aeriene europene cu multe zboruri în Mexic, firma spaniolă Air Europa, a anunţat însă că deja europenii evită acea destinaţie, astfel că a redus numărul zborurilor, de la cinci pe săptămână la numai unul.

Cât de gravă va fi epidemia, dacă ajunge la noi?
Agenţia Reuters ne linişteşte, informînd că în afara Mexicului, unde au fost multe decese, persoanele infectate cu noul virus suportă boala relativ bine, cea mai gravă problemă de care se plâng fiind diareea. Directoarea generală OMS Margaret Chan, citată tot de Reuters, a spus că în Statele Unite multe persoane infectate şi-au revenit fără să apeleze la doctor şi fără să ia medicamente. Tot Margaret Chan a avertizat însă că fiind vorba de un virus nou, el este imprevizibil şi poate să ne ia încă prin suprindere.

Până joi la ora prânzului, în Republica Moldova şi în ţările învecinate nu se înreigstraseră cazuri de îmbolnăvire.
Ministerul sănătăţii de la Chişinău a spus că are destule medicamente antivirale pentru a proteja populaţia, în cazul unei epidemii şi a îndemnat cetăţenii să respecte normele de igienă personală, în primul rând spălatul pe mâini.


  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG