Linkuri accesibilitate

Religia în şcolile europene


As incepe cu Belgia, unde situatia este cea mai complexa, intrucit Belgia are trei sisteme paralele de invatamint : unul de stat, unul comunal si unul privat. In invatamintul public, al statului, religia nu se preda in scoli. In cel comunal si provincial intra unele scoli in care se preda religia insa pe baza optionala. In invatamintul privat, compus in general din scoli confesionale, majoritatea catolice, religia se preda, dar trebuie spus ca si in invatamintul privat, salariile profesorilor sint platite tot de stat. Ceea ce e privat aici, sint cheltuielile de functionare ale scolilor.

Situatie similara in Olanda. In invatamintul de stat nu se preda religia, in cel privat, da, insa si aici, salariile profesorilor sint platite in intregime de stat. In Germania, tara federala, situatia difera de la un land la altul si de asemenea, difera de cea din Olanda si Belgia. In Germania, in majoritatea landurilor, religia se preda la scoala, insa elevii care nu o doresc, pot cere sa fie scutiti de a participa la aceste ore.

Exista insa si state occidentale in care predarea religiei este obligatorie in scolile de stat. Este vorba de Finlanda, Norvegia, Irlanda si Austria. In altele, religia se preda pe baza optionala in scolile publice, ca in Germania. Aceste tari sint Polonia, Ungaria, Italia si Spania.

Tendinta majoritara asadar in Europa este de a permite predarea religiei in invatamintul de stat, oferind in acelasi timp elevilor si parintilor lor, posibilitatea de a nu participa la acele cursuri , daca sint facultative, sau de a opta pentru materii echivalente, cum ar fi cursurile de morala. Doar in 4 tari, dupa cum am spus,cu toatele occidentale, religia este obligatorie in invatamintul de stat : Austria, Finlanda, Norvegia si Irlanda.

In sfirsit, in doua tari cu o constitutie absolut laica, nu exista nici o posibilitate de introducere a religiei ca materie in invatamintul de stat, ba chiar orice fel de semn religios este interzis in interiorul scolii, indiferent daca este vorba de cruciulite la git, de baticul sau voalul musulman sau chipa evreiasca. Aceste doua tari laice sint Franta si, lucru mai putin cunoscut, Turcia.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG