Linkuri accesibilitate

Reacţia opoziţiei la validarea alegerilor de către CC


"Verdctul a finalizat proiectul de fraudare a alegerilor"

Liberal-democraţii spun că prin actul validării alegerilor s-a comis o ilegalitate. Curtea Constituţională s-a grăbit să recunoască rezultatele scrutinului, ignorînd contestaţiile şi probele depuse de cele trei partide din opoziţie cu privire la fraudarea alegerilor, a declarat vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase.

„Noi rămînem cu convingerea şi avem şi probele necesare că alegerile din acest an au fost fraudate. Rezultatul anunţat de Comisia Electorală Centrală şi validat de Curtea Constituţională nu este unul care ar corespunde opţiunii electoratului. Puterea care a fost ieri instaurată prin hotărîrea Curţii Constituţionale nu este una reprezentativă, deoarece acest scor a fost obţinut prin manipulare grosolană, atît în campania electorală, cît şi în perioada premergătoare campaniei electorale. Tot în acest scenariu a fost încadrată şi strategia de a provoca acele distrugeri ale clădirilor guvernamentale de către reprezentanţii puterii, de către reprezentanţii serviciilor secrete, pentru a compromite definitiv nu doar opoziţia, dar pe toţi cei care au un alt punct de vedere asupra prezentului, viitorului acestei ţări”.

PLDM suspectează Curtea Constituţională de complicitate cu partidul comuniştilor, validarea scrutinului fiind, potrivit acestuia, un act care a finalizat proiectul de fraudare a alegerilor.

În opinia lui Alexandru Tănase, graba cu care Curtea Constituţională a validat scrutinul ar demonstra că Partidul Comuniştilor s-ar teme de o eventuală reacţie a organismelor europene faţă de modul în care au fost gestionate evenimentele din 7 şi 8 aprilie, precum şi faţă de probele de fraudare a alegerilor pe care astăzi liderii partidelor din opoziţie le-au prezentat Parlamentului European.

PLDM spune că va continua să depună eforturi pentru a demonstra aceste lucruri în faţa opiniei publice şi a justiţiei, făcînd uz şi de tribuna parlamentară.

O altă formaţiune din opoziţie, Alianţa Moldova Noastră, a avut o poziţie mai puţin acidă faţă de validarea alegerilor. Vicepreşeditele AMN, Leonid Bujor, a calificat drept stranie graba cu care Curtea Constituţională a pronunţat decizia.

„Considerăm că încălcările care au fost nominalizate în materialele prezentate Curţii Constituţionale şi Curţii de Apel meritau o examinare mult mai serioasă, mai minuţioasă. Discuţiile care s-au produs în practic 30-40 de minute cu siguranţă nu au fost suficiente pentru ca membii Curţii Constituţionale să-şi formeze, din punctul nostru de vedere, o opinie obiectivă”.

Ca şi liberal democraţii, AMN se va conforma deciziei Curţii Constituţionale, însă va miza mai mult se pare pe implicarea structurilor internaţionale în investigarea fraudării alegerilor şi a evenimentelor din 7 aprilie şi a celor ce au urmat.

Şi preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat imediat după pronunţarea deciziei Curţii că formaţiunea sa va continua să adune probe privind fraudarea alegerilor pe care le vor prezenta instituţiilor internaţionale.

„Probele pe care le-au prezentat demonstrează că alegerile au fost fraudate. Mai avem de verificat şi celelalte liste. Noi vom duce la bun sfîrşit verificarea tuturor listelor electorale de care dispunem şi vom pregăti un dosar pe care îl vom prezenta instituţiilor internaţionale fie OSCE, fie Consiliul Europei şi alte instituţii. Vom face ceea ce putem să facem noi”.

PL, PLDM şi AMN au anunţat că după validarea scrutinului, le rămîne doar varianta provocării unor alegeri parlamentare anticipate, dacă vor reuşi, desigur, să boicoteze alegerea şefului statului în noul Parlament. Amintim că preşedintele Vladimir Voronin a declarat chiar în seara zilei de 5 aprilie, după anunţarea rezultatelor exit-poll care le acorda doar 55 de locuri în viitorul parlament, că se va lucra cu fiecare deputat în parte din opoziţie pentru a-i convinge să le dea comuniştilor voturile ce nu le ajung pentru alegerea unui nou preşedinte. Declaraţia lui Voronin a fost calificată de opoziţie drept şantaj şi ameninţare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG