Linkuri accesibilitate

Şi preşedinţii ajung la puşcărie


Alberto Fujimori, un aventurier politic, responsabil de crime politice şi de folosirea poliţiei secrete în scopuri personale

În aceste zile cînd toată lumea urmărea cu stupefacţie crescîndă derularea evenimentelor din Republica Moldova, undeva, pe partea cealaltă a globului, în America de Sud, a fost pronunţată o sentinţă aspră. Inculpatul în procesul care s-a judecat în faţa unui tribunal din Lima, capitala republicii Peru, nu a fost nimeni altul decît fostul preşedinte Alberto Fujimori, un aventurier politic, responsabil de crime politice şi de folosirea poliţiei secrete în sopuri personale.

Fujimori s-a aflat în fruntea statului din 1990 pînă-n anul 2000. Lansînd în 1990 sloganul „Sinceritate, tehnologie şi muncă“, populistul Fujimori a promis peruanilor că va transforma ţara într-un stat modern, fără şomaj şi discriminări sociale, că va aduce bunăstare, va combate corupţia, terorismul şi se va ocupa de problemele mărunte ale populaţiei. Contracandidatul său, din turul doi al scrutinului, scriitorul Marios Vargas Llossa, a pierdut atunci.

Din promisiunile făcute de Fujimori s-a ales praful. Cînd electoratul dezamăgit şi-a dat seama că transformarea statului într-o adevărată democraţie a fost o minciună sfruntată, era prea tîrziu. Cine îndrăznea să deschidă gura, risca represalii. S-a aflat că preşedintele în exerciţiu, care a promis că va combate corupţia, nu ezita să cumpere politicieni din tabăra opusă. Cel puţin 25 de persoane care au criticat regimul autocrat de la Lima au fost ucise. În cele din urmă, totuşi parlamentul a reuşit să-l demită. Paharul se umpluse.

Preşedintele fuge în străinătate şi va fi expulzat ulterior în Peru.

Acum Alberto Fujimori va sta 25 de ani la puşcărie. Aşa a hotărît tribunalul care l-a condamnat săptămîna trecută.

Dacă în urmă cu 9 ani lumea era sătulă de politica lui Fujimori, astăzi mulţi au început să uite că pe vremea lui ţara devenise din nou o republică bananieră, în care drepturile omului nu valorau nimic. Mai mult, acum în Peru a luat naştere o mişcare de protest care cere punerea în libertate a demnitarului condamnat. Interesant este faptul că această mişcare este creaţie fiicei lui Fujimori, Keiko. Ea intenţionează să candideze la funcţia de preşedinte. Dacă, într-adevăr, ar deveni cîndva preşedinta ţării, atunci istoria familiei Fujumiri, cu siguranţă, va fi transformată într-o telenovelă cu iz politic. O telenovelă care va permite spectatorilor să aibă măcar 30 de minute iluzia că in lumea lor domneşte armonia absolută.
XS
SM
MD
LG