Linkuri accesibilitate

Prigoana, panica şi provincializarea


Întrucît lanţul arestărilor nu se mai opreşte, iar tinerii încarceraţi sînt maltrataţi cu cruzime, panica a pătruns şi în mediul cultural. Mulţi oameni de cultură au părăsit Republica Moldova pentru o perioadă scurtă de timp aşteptînd ca apele să se
liniştească, iar cei care nu mai speră ca pietroiul să se mai coacă îşi vînd apartamentele şi se mută cu traiul în străinătate. Are de suferit şi viaţa culturală. Două dintre cele mai aşteptate festivaluri de film - Festivalul Filmului Românesc şi Festivalul Internaţional de Film Documentar Cronograf - au fost suspendate pentru că organizatorii acestor evenimente nu-şi doresc ca invitaţii lor să păţească ceea ce i s-a întîmplat cineastului şi ziaristului Oleg Brega care a fost călcat în picioare fără nici un motiv de către poliţişti.

Iată ce ne-a spus Virgil Mărgineanu, directorul Festivalului Cronograf: "Nu cred că noi, organizatorii, care sînt o echipă foarte mică le-am fi putut le-am fi putut asigura paza particpanţilor şi le-am fi putut acorda o minimă garanţie."

Virgil Mărgineanu, directorul festivalului Cronograf, mai consideră că această situaţie de panică şi incertitudine are consecinţe de neimaginat asupra vieţii culturale. Pe de o parte, aceasta e condamnată la izolare, iar pe de altă parte, la provincializare.
Lui Virgil Mărgineanu îi este teamă că, în urma celor întîmplate la Chişinău, cineaştii străini să nu mai vrea mult timp de acum încolo să mai vină în Republica Moldova. Aşa cum s-a întîmplat şi cu o mare parte dintre autorii celor 185 de filme selectate pentru festival care au preferat să piardă banii investiţi în tichetele de călătorie decît să rişte deplasîndu-se într-o zonă nesigură.

Dar nu toţi cineaştii şi-au modificat itinerarul turistico-cultural. Unii dintre ei vor în continuare să vină la Chişinău pentru a face filme documentare anume despre ceea ce se întîmplă în aceste zile în capitala Republicii Moldova: adică despre acest val fără precedent de arestări, despre maltratarea deţinuţilor şi despre frică şi teroare.
XS
SM
MD
LG