Linkuri accesibilitate

O masă rotundă precum cele din 1989 în Europa de Est


Alina Mungiu Pippidi
Alina Mungiu Pippidi

Alina Mungiu-Pippidi pledează pentru o negociere totală între comunişti şi opoziţie în care să fie incluse forţele care au manifestat pe stradă: societatea civilă

Alina Mungiu-Pippide: „As spune ca trebuie sa depasim aceasta prima faza, in care din cauza faptului ca au fost sparte niste geamuri, intreaga miscare de contestare din Moldova este extrem de inhibata. In orce fel de insurectii din asta, populara, democratica se sparg ferestre. Cind a cazut Milosevici in 2001, in Serbia s-au spart toate ferestrele la Parlament. Si pur si simplu pentru ca s-a terminat cu bine, nimeni nu si-a mai amintit vreodata de geamurile alea sparte. Intotdeauna exista oameni care fura, va aduceti aminte de lootingul de la Bagdad cind au intrat americanii, astea sint realmente fleacuri. Ceea ce conteaza este fondul problemei. Iar fondul problemei, ce este extrem de grav in Moldova, este ca din cauza dezinteresului cronic occidental fata de aceasta tara, s-a putut ajunge la o situatie in care alegerile care se tin sa nu aiba absolut nici o valoare. Pentru ca procesul democratic este falsificat intre alegeri. Si e absolut normal sa se ajunga ca o generatie care in fond are acces la informatii si comunicatii si din Occident sa nu mai suporte intr-o zi aceasta situatie si sa se revolte. Intrebarea este cum din acest inceput extraordinar de firav de miscare democratica, cum pot cei care sint prieteni ai Moldovei si prieteni ai democratiei in general, ca despre asta este vorba, cum pot sa capitalizeze si sa construiasca ceva? Sa nu fie numai un alt moment care va trece si peste 6 luni nu-si va mai aminti nimeni”.

Valentina Ursu: „Tocmai vroiam sa va intreb despre reactia occidentalilor, din partea observatorilor care au monitorizat ziua de 5 aprilie, dar mai ales ceea ce s-a intimplat pina la 5 aprilie si in concluzie s-a spus ca alegerile au fost partial libere, corecte, democratice...”

Alina Mungiu-Pippidi: „Daca ne uitam la toate aceste foste republici sovietice, gasim o colectie enorma de situatii in care OSCE a declarat ca alegerile au fost rezonabil de corecte si de libere. Iar daca ne uitam la scorurile tuturor acestor tari, la scorurile lor de libertate in clasamentul Freedom House, toate sint autoritare sau semi-autoritare. Ei cum vine asta? Sa tina alegeri libere si corecte si dupa aceea sa-ti rezulte regimuri semi-autoritare sau autoritare? Este evident o absurditate. Ce cred insa ca s-a intimplat, de ce occidentul nu a reactionat mai hotarit, este ca nu a fost in nici un fel pregatit momentul. Deci aceasta productie democratica pe care am vazut-o pe strazi, in fond neorganizata, nu exista, si fragmentarea partidelor din opozitie, si lipsa lor de istorie democratica in sine si de capital de imagine in Occident a contribuit la faptul ca de fapt, Occidentul nu stie pe nimeni in partea democratica din Moldova, nimeni nu este cunoscut si ca pe moment, valoarea de a avea stabilitate in Moldova a triumfat in fata valorilor democratice si liberale, care teoretic stau la temelia valorilor europene si le-am vedea promovate, dar eu nu m-as speria de cele intimplate in primele zile. Eu spun ca, cu meschinarie maxima, la ora asta nu gasesti pe nimeni, in nici o capitala occidentala. E vacanta de Pasti, toata lumea a plecat.
Recomandarea mea politica ar fi ca partidele din opozitie sa aiba un punct de vedere comun si sa nu intre in noul parlament. Trebuie sa obtina o negociere totala intre comunisti si opozitia lor si in aceasta opozitie sa nu fie incluse doar partidele, ci si aceste forte pe care le-am vazut manifestind in strada: societatea civila. Noi asta vom incerca sa lobam ca Europa sa poata sa joace un rol in aceasta negociere fundamentala, sa incercam sa aducem in Moldova o masa rotunda precum cele care au stat la inceputul democratiei in Europa de Est in 1989. Vorba aia, daca 20 de ani mai tirziu nu reusim sa facem atita lucru, chiar inseamna ca Europa se dezintereseaza de Moldova complet”.

Valentina Ursu: „Dar nu vi se pare ca in cazul dat cistigul e de partea Moscovei si nu de partea Bruxellesului?”.

Alina Mungiu-Pippidi: „Evident, nu am facut decit sa confirmam ceea ce cred ca orice cetatean in Moldova a simtit in ultimii 20 de ani ca singura tara careia in pasa cu adevarat de Moldova, dar nu in sens pozitiv, ci care intradevar are interese serioase in Moldova e Rusia. Dar asta nu inseamna ca lucrurile trebuie sa ramina asa si ca europenii daca vor fi mai bine informati vor reusi sa se conecteze ceva mai mult la situatia din tara aceasta, care pentru ei e o gaura neagra, nu e o tara, nu-si vor da sema ca in fond in Moldova batalia care se duce este si intre ambitia europeana de a juca un rol de influenta pozitiva in vecinatatea ei si ambitia ruseasca”.
XS
SM
MD
LG