Linkuri accesibilitate

Listele electorale din Chişinău la dispoziţia celor 3 partide de opoziţie


Expirarea termenului pînă la care CEC trebuie să prezinte CC rezultatele alegerilor

La două zile de la prima solicitare de a avea acces la listele electorale, astăzi reprezentanţilor AMN, PL şi PLDM li s-a permis să scaneze listele electorale din municipiul Chişinău, aflate în subsolul judecătoriei sectorului Centru. La liste au fost admişi şi câţiva observatori ai OSCE. După ce vor fi obţinute copiile listelor, se va verifica corectitudinea întocmirii lor şi autenticitatea semnăturilor. Nicolae Răilean, reprezentant AMN: "Iată numai fugitiv cât m-am uitat eu acuma am văzut deja persoane care sunt născute în 1991, este indicat doar anul, dar este obligatoriu ca cei care împlinesc în acest an 18 ani, până la cinci aprilie, numai ei participau la votare. Dacă nu este indicată ziua şi luna arunci sunt semne de întrebare – dacă e născut în noiembrie sau decembrie. Atunci avem de lucrat ca să găsim acest alegător şi să identificăm acest lucru."

Liderul AMN Serafim Urechean a declarat azi că deocamdată nu există acces la liste şi în raioane. Secretarul CEC Iurie Ciocan susţine însă că de astăzi s-a permis accesul: "La ora actuală, din câte cunosc eu, e în toi procedura de examinare a acestor liste."

Scanarea listelor electorale este o procedură ce durează. Azi la prânz din cele peste 200 de secţii de votare din Chişinău, se scanaseră listele de la doar 2 secţii.

Preşedintele Judecătoriei centru, Ion Busuioc, cu permisiunea căruia se asigură accesul la liste, a spus Europei Libere că va asigura accesul la liste doar până duminică: "O să mă stărui să asigur accesul până duminică, inclusiv sâmbătă şi duminică pentru că am înţeles că numai până duminică au dreptul să verifice." De unde aţi înţeles? De la reprezentanţii Comisiei municipale de circumscripţie.

Iurie Ciocan, însă, ne-a spus, până la discuţia cu Ion Busuioc, că CEC nu a stabilit nici un termen pentru accesul la liste şi, respectiv, opoziţia va avea acces la ele şi săptămâna viitoare: "Ei au la dispoziţie atâta timp cât le va permite Curtea Constituţională până la validarea alegerilor."

Cum azi expiră termenul de cinci zile în care CEC trebuie să prezinte Curţii Constituţionale rezultatele alegerilor pentru a fi validate, l-am întrebat pe Iurie Ciocan când se va face acest lucru: "Noi ne întrunim într-o şedinţă specială pentru a aproba toate rezultate, a semna toate actele şi ulterior le trimitem la Curtea Constituţională. Nu cred că va fi astăzi, ci în următoarele o zi două."

Potrivit legislaţiei, este la latitudinea Curţii Constituţionale să decidă dacă suspendă sau nu validarea alegerilor pe perioda în care opoziţia verifică listele. De asemenea, legislaţia nu prevede vreun criteriu de care s-ar putea conduce Curtea Constituţională atunci când decide să valideze sau nu scrutinul. Eventualele probe prezentate de opoziţie referitoare la fraudarea alegerilor vor fi administrate, potrivit legislaţiei, de Curtea Constituţională, care va trebui să decidă dacă ele au influenţat procentajul electoral sau nu, şi apoi să valideze sau să invalideze alegerile. Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere a refuzat astăzi să facă orice declaraţie pentru presă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG