Linkuri accesibilitate

Foștii comuniști bulgari își „pregătesc” victoria în alegeri


Premierul Stanișev și primarul Sofiei, Borisov
Premierul Stanișev și primarul Sofiei, Borisov

Situație criză creată de colectarea defectuoasă a gunoaielor la Sofia

Guvernul bulgar, dominat de foștii comuniști, se pregătește să declare situație de criză pe teritoriul capitalei în legătură cu colectarea defectuasa a reziduurilor menagere. Ministerele sănătății publice, mediului și dezvoltării regionale au elaborate un raport în care activitatea primăriei în acest domeniu este definită drept iresponsabilă și periculoasă pentru sănătatea sofioților și pentru mediu. Sume mari se dau pentru servicii efectuate într-un mod defectuos. Guvernul va lua în dezbatere propunerea primului ministru Serghei Stanișev privind constituirea unui stat major de criză.

Ieri Stanișev a declarat că niciodata în istoria sa Sofia nu a fost mai murdară.

Opoziția însă a văzut în acțiunea guvernului elemente preelectorale. Borisov este lider al partidului centrist creditat cu cele mai mari șanse de a căștiga alegerile pentru parlamentul European și cel național.

După ce a aflat despre planurile de a fi declarată situație de criză, primarul și-a întrerut vizita la Moscova. El a avertizat ca oponenților săi o să regrete că le-a venit în cap aceasta idee. Borisov a comparat situația în capitală cu cea a Stalingradului asediat, evident atribuind foștilor comuniști rolul trupelor germane. El a amintit că guvernul Stanișev a ignorant pînă acum nevoile capitalei, preferând să investească în orașele conduse de partidele aflate la guvernare. Trucurile electorale ale comuniștilor le vor ieși prin nas, a mai spus ex-generalul de poliție, adaugând – în loc să discutăm despre miliardele subvenții europene pierdute în urmă corupției guvernanții ei vorbesc despre gunoaie.

Tot cu motive electorale, aplicând metode cunosscute în unele foste republici sovietice, majoritatea parlamentara va ridica pragul electoral pentru coalitii formate din două partide de la 4 la 8%, la care se va adăuga cîte 1% - pentru fiecare partid în plus. Decizia va lovi in dreapta traditională care a demarat un proces de coalizare.
XS
SM
MD
LG