Linkuri accesibilitate

O analogie între evenimentele din 7 aprilie şi mineriada din 1990


Anneli Ute Gabanyi
Anneli Ute Gabanyi
„Pina la urma, raspunsul la intrebarea cine a cistigat este: a cistigat Moscova. Foarte clar! Adica, a fost stirbita chiar si imaginea presedintelui Voronin, iar opozitia de asemenea a iesit stirbita. Si ceea ce este cel mai periculos este ca s-ar putea sa fi suferit si imaginea Moldovei in Occident.

De altfel, ceea ce s-a intimplat la mineriada din iunie 1990 in Romania avea exact acest scop: sa opreasca Romania pe drumul catre UE si NATO, pe care Romania ar fi avut dreptul sa paseasca poate inaintea altor state est-europene.

Aici vad un pericol si va depinde foarte mult de sagacitatea celor care privesc catre Moldova din partea UE. Si care vor trebui sa judece daca o tara care, undeva, iarasi, as spune intrase intr-o capcana, mai trebuie si pedepsita pentru acest lucru. Sau UE va spune mai departe: noi sintem de parere ca alegerile in sine au fost mai mult sau mai putin corecte, in orce caz mai democratice decit in Azerbaidjan sau as spune chiar in Ucraina, si sa le dam o sansa totusi, pentru ca Republica Moldova este foarte importanta pentru Occident din punct de vedere geopolitic.

Iar despre oamenii, despre tinerii care au manifestat nu mai am decit sa spun ca nu merita si nu ar merita un tratament discriminatoriu din partea Uniunii Europene”.
XS
SM
MD
LG