Linkuri accesibilitate

Protestele au continuat în cursul nopții


Antena Moldtelecomului a fost deconectată și odată cu ea și rețeaua de Internet

Aseară, în Piata Marii Adunări Naţionale peste 10 mii de oameni au continuat să protesteze pînă tîrziu fata de rezultatele parţiale ale scrutinului parlamentar de duminica, in care partidul comuniştilor, condus de preşedintele Vladimir Voronin, a obţinut 50 la suta din sufragii. Tinerii au scandat în continuare lozinci anticomuniste şi au aprins lumînări.
Acţiunile de protest de la Chisinau III
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00

Protestele de la Chisinau 3
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00


Cladirile Parlamentului si Presedintiei ramineau nesupravegheate de politie aseară la ora 22.00 şi un incendiu puternic a izbucnit in doua birouri de la etajul cinci si parterul Parlamentului. Postul de televiziune ProTV Chisinau a transmis in direct de la fata locului ca nici o masina a pompierilor nu se afla in preajma, in timp ce purtatoarea de cuvint a MAI, Ala Meleca, a declarat ca in spatele Parlamentului s-ar fi aflat opt autospeciale.

Vă reamintim că violentele de ieri au avut drept consecinţă devastarea sediilor Presedinţiei şi Parlamentului şi s-au soldat cu 77 de răniţi, potrivit medicilor de la Spitalul de Urgenţă.

În provincie, ştirile despre violenţele de la Chişinău au ajuns abia spre seară. La postul public de televiziune, aşa cum ne-a spus aseară domnul Vasile, de la Sîngerei, oamenii au putut privi filme şi emisiuni de divertisment. Doar la prînz, la ştiri au fost prezentate cîteva secvenţe de la proteste. Potrivit informațiilor de la Sîngerei: „La Moldova 1, pe la prînz, au spus că la Chişinău, la Preşedinţie şi la Parlament, un grup de tineri în vîrstă de 15-19 ani, au aruncat cu pietre în aceste clădiri. Au spus că tinerii erau de capul lor, fără a fi supravegheaţi de cineva. Toată ziua însă la Moldova 1 nu au arătat nimic. Doar la Mesagerul de seară, cel de limbă rusă de la ora 19 şi la cel de la ora 21 au arătat ce se întîmplă de fapt la Chişinău şi am văzut că acolo într-adevăr a fost mare tragedie. Toată ziua însă nu ne-au dat nici un fel de informaţii. Au arătat filme şi diferite emisiuni.”

Alte surse de informare în afară de Moldova 1 mai aveţi?

„Nu, înafară de Moldova 1 nu mai avem nici o sursă de informare. Dar cred că oamenii au ieşit în stradă pentru că sunt nemulţumiţi de ceea ce se petrece în Republica Moldova, fiindcă sărăcia e foarte mare. La fiecare în familie sunt multe neajunsuri. Avînd în vedere că la alegerile de duminică, comuniştii au cîştigat, majoritatea cred că alegerile au fost falsificate. Nu putea Partidul Comuniştilor să ia atîtea voturi.”

Dvs în general ce credeţi, au fost sau nu falsificate voturile?

„Cred că au fost falsificate, pentru că majoritatea sunt nemulţumiţi de guvernarea Partidului Comuniştilor în aceşti 8 ani. Dacă e să facem o comparaţie, cum a fost acum 8 ani, şi cum trăim acum, este mult mai greu, suntem mai săraci. Eu cred că actuala guvernare nu a făcut faţă şi dacă oamenii au ieşit în stradă să protesteze, cred că au pentru ce”, ne-a spus domnul Vasile, din raionul Sîngerei, localitate apropiată de oraşul Bălţi.

Vom mai adăuga că în Moldova continuă să fie blocat accesul la internet. Iata ce ne-a spus aseara reprezentantul unui operator internet: „Internetul este blocat în toată Moldova, în afară de STARNET care asigură accesul la internet direct din România. Restul companiilor de internet asigură utilizatorii de la antena Moldtelecomului. Ea a fost deconectată ieri pe la amiază, posibil din cauza protestelor. Dimineaţă e posibil să fie acces la internet, dar e posibil să nu fie. Noi nu ştim. Nu ne-au dat încă un răspuns. Nici ei nu ştiu.”
XS
SM
MD
LG