Linkuri accesibilitate

FMI recomandă țărilor central și est europene trecerea la moneda euro


Raport confidențial al Fondului Monetar

Cotidianul „Financial Times” a publicat ieri un raport obţinut dupa ce Fondul Monetar International si alte instutii creditoare globale nu au reuşit să primească sprijinul financiar solicitat de la tarile Uniunii europene pentru a ajuta economiile din partea centrală si estica a continentului.

Raportul spune ca pentru a putea fata crizei, aceste ţări ar trebui sa renunţe la moneda lor naţională şi să treacă la euro, chiar daca nu sint inca pregatite pentru acesta evolutie. Potrivit documentului FMI, criteriile zonei euro ar putea fi relaxate pentru a permite aceasta admitere „ forţata” de împrejurari si nu determinata de rezultate economice. Potrivit jurnalistului de la „Financial Times” care a semnat articolul, Stefan Wagstyl, in discuţiile recente pe aceasta tema Germania a fost tara care a opus cea mai mare rezistenţă la propunere.

Articolul din cotidianul britanic arata ca dezbaterile referitoare la acest subiect au fost mult mai dure decit a putut afla pina acum opinia publică şi foarte agitate inainte de summitul G 20 de la Londra de la inceputul saptaminii trecute.

La Londra, presedintele FMI, Dominique Strauss Kahn a spus ca de multe ori propunerile FMI sint nesocotite de ţările cele mai dezvoltate economic, iar FMI-ul nu este recunoscut ca o voce politica.

Dar, scrie corespondetul Europei Libere, Ron Synovitz, la Londra s-a decis suplimentarea cu 750 de milioane de dolari a depozitelor FMI, suma care ar putea ajuta tocmai economiile din Europa Centrala si de Rasarit lovite puternic de actuala criza.

Este posibil ca dezbaterile despre adoptarea monedei euro chiar de ţările care nu sint pregatite pentru a adera la zona euro, sa devina mai frecvente, unii economişti susţinind că o astfel de măsura ar reduce riscul prabuşirii monedelor naţionale şi ar putea incuraja investitorii straini, de care aceste economii au mare nevoie. Criticii acestei propuneri spun ca în ultima instanta, daca aceasta decizie va fi luata, platitorul de taxe occidental, din asa numita „batrina Europa” va trebui sa plateasca nu numai pentru redresarea propriilor economii, dar ar sustine si economiile şi bancile neperformante ale „noii Europe”....

Pe de alta parte, economistii susţin că economiile Uniunii Europene sint atit de interdependente, încît este foarte dificil a gasi „ tratamentul” perfect pentru problema nerezolvata a relatiei financiare intre ţarile Uniunii din zona euro si cele care nu au putut adera inca la aceasta zona. In termeni economici, mai spun expertii, este greu de delimitat Europa „noua” de cea „veche....
Previous Next

XS
SM
MD
LG