Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton răspunde întrebărilor puse de ascultătorii postului Afganistanul Liber


Secretarul de stat Hillary Clinton la Europa Liberă
Secretarul de stat Hillary Clinton la Europa Liberă
Akbar Ayazi: Doamna Secretar de stat, sint honorat si incintat şi va multumesc ca vă aflaţi in studiourile postului Afganistanul Liber. Sintem foarte onoraţi. In ultimele 48 de ore am cerut ascultătorilor nostri să va pună întrebări şi am primit peste 1000 de intrebari. Dar, inainte de a vă ruga sa raspundeti intrebărilor ascultatorilor, as vrea sa vă solicit reacţia faţa de controversata lege a familiei si a căsătoriei din Afganista, lege care permite unui sot pînă şi să interzicaă mersul la şcoală al copiilor sau la doctor soţiei sale şi aşa mai departe.

Hillary Clinton la Europa Liberă
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:08:42 0:00
Hillary Clinton: Intii, lasati-ma să spun căt de încăntată sunt că mă aflu aici. Este o ocazie importanta pentru mine să mă adresez direct poporului din Afganistan. Stiu ca acest post d radio este foarte ascultat. In legatura cu intrebarea Dumneavoastră, sint foarte îngrijorată pentru ca nu cred ca această lege reprezintă valorile unei mari părti a populaţiei din Afganistan. Ea impune condiţii dure femeilor şi copiilor. Mi-am împărtăşit îngrijorările preşedintelui Karzai şi preşedintele nostru, Barack Obama a spus şi el că legea nu merge in direcţia pe care Afganistanmul a urmat-o pină acum. Sper ca liderii din Afganistan să o analizeze cu atenţie şi să decidă daca ea serveşte interesele populaţiei, mai ales ale femeilor si copiilor din acea ţară.

Akbar Ayazi: Va multumesc foarte mult. Doamba Secretar de stat, printre multele întrebări ce ne-au fost adresate, principala ingrijorare este legata de suferintele civililor, omorirea lor, ranirea femeilor si copiilor, perchezitiile din casele afganilor, detenţia arbitrară ... Un ascultător din Kabul ne spune că aceste suferinţe ale civililor daunează comunităţii internaţionale întărind rolul opozitiei. Am sa va rog sa ascultati ceea ce ar vrea sa stie ascultatorul nostru: „Sint doctor Samulah din Kabul. Si as vrea sa intreb despre incidentul de anul trecut sodat cu moartea a 110 oameni nevinovati in urma unui bombardament din districtul SHINDAND. Printre acesti civili, o fata de 8 ani care a rămas fara nici un fel de sprijin, orfană. Ce ati putea sa ne spuneti despre viitorul acestei fetite ?

Hillary Clinton: Mai intii, domnule doctor, imi pare nespus de rau de moartea fiecărui civil. Este o tragedie, indiferent unde se intimplă. Si, fireşte, ca mama, sint cu sufletul alături de această fetită, care, asa cum spuneti, a rămas fără familie, fara sprijin. Încercăm foarte mult, cu guvernul afgan să evitam să facem victime printre civili. De cind s-a intimplat tragedia despre care vorbiti s-au făcut schimbari in actiunile militare si in politică. Dar această tragedie este rezultatul violenţelor continue ale talibanilor, al Qaida si aliaţilor lor. Ei lanseaza atacuri sinucigaşe. Nu pun preţ pe viaţă şi ştim că aceste acţiuni ale lor pun in pericol esenţa societăţii din Afganistan şi vor dispărea daca poporul afgan va trăi in pace şi securitate

Akbar Ayazi: Intrebarea urmatoare pare să vină din partea unui simpatizant al talibanilor. Ascultati: „Sint Haji Habib din privincia Kabul. Intii vreau sa va multumesc doamna Clinton pentru ca răspundeti intrebărilor afganilor şi musulmanilor prin intermediul postului de radio Afganistanul Liber. Va multumesc şi că încercati sa înţelegeti şi să aflaţi mai multe despre problemele Afganistanului. Doamna Secretar de stat, in campania dumneavoastră electorală, multi musulmani şi-au pus mari speranţe că administraţia dumneavoastră va cuceri sufletele si mintile musulmanilor. Musulmanii din lumea intreaga au fost dezamagiti cu politica administratiei trecute. Acum, noua Dumneavoastră administratie a decis sa trimita mai multe trupe in Afganistan, să ucidă mai multi copii nevinovati şi femei si sa le distrugă locuinţele. Ce tel ar putea avea o astfel de strategie ?

Hillary Clinton: Ceea ce dorim să facem, in colaborare cu guvernul afgan şi cu armata nationala din Afganistan, este să putem asigura un loc paşnic si securitate tuturor oamenilor, ca să poata trai linistiti si sa îşi poată vedea de treabă. Aceste noi efective impreuna cu lucratorii civili se vor concentra pe problemele cele mai importante ale oamenilor din Afganistan, cum ar fi agricultura şi acesta este modul in care Statele Unite si alte ţări contribuie la viitorul Afganistanului.

Akbar Ayazi: Muti afgani sint in continuare foarte necajiti şi ingrijorati de corupţia din guvernul afgan şi au multe nemultumiri despre cum este guvernata ţara. Iata ce spune o ascultatoare: „ Buna ziua. Vorbersc din Kabul si complimente echipei de la Radio Afganistanul Liber şi vreau sa va rog sa nu cenzurati intrebarea mea catre doamna Clinton. Daca doamna Clinton vrea sa rezolve conflictul afgan, ea trebuie sa se intilneasca cu poporul afgan si nu cu guvernul afgan, sa vorbeasca despre problemele noastre. Si asta pentru ca guvernul afgan este format in proporţie de 80 la sută din criminali, oameni iresponsabili, traficanti, vinzatori de droguri şi oameni necinstiti. Mai mult, femeile afgane merita ajutor economic si politic. Din pacate, nu il primesc!”

Hillary Clinton: Sint de acord şi sint recunoscatoare pentru că aceasta întrebare mi-a fost pusă fară nici o cenzura. Cred ca in Afganistan corupţia este o problema majora. Si am vorbit despre ea. Presedintele Obama a facut-o, emisarul nostru pentru Afganistan si Pakistan, Richard Holbrooke a vorbit despre ea. Si noi vom cauta sa facem tot ce putem pentru a curma corupţia. Este un cancer. Distruge increderea oamenilor in guvernul lor. Si mai vereau sa adaug un singur lucru despre femei. Am fost atit de impresionată de demnitatea lor, de frunusetea lor si de hotarirea femeilor din Afganistan. Merită respectul bărbaţilor din familiile lor, merită ca guvernul să le ofere posibilităţi şi si sa aibă drepturi şi sa poata sa decidă singure pentru viaţa lor.

Akbar Ayazi: Doamnă secretar de stat nu va voi pune toate celelalte 1000 de intrebări va multumesc si a fost o placere si o onoare sa vă avem in studio.

Hillary Clinton: Si eu va multumesc. Va multumesc pentru ceea ce faceti la Radio Afganistanul Liber. Dar mai ales poporului afgan pentru hotarirea sa ferma de a schimba lucrurile, pentru speranţa intr-un viitor mai bun. Si vreau sa va promit că voi colabora cu Dumaneavoastra, va voi asculta, va voi cere părerea şi voi face tot ce pot pentru un viitor mai bun pentru oamenii din ţara Dumneavoastra.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG