Linkuri accesibilitate

O deschidere care ar face acceptabilă pentru Rusia extinderea NATO


Frances Burwell
Frances Burwell

Interviu cu Frances G. Burwell, directoare de programe la Consiliul Atlantic al SUA

Frances G. Burwell: Nu este clar inca daca Ucraina poate indeplini criteriile de aderare acum. Cu siguranta ezitarea publicului ucrainian este ceva ce NATO trebuie sa ia in considerare. Este evident ca daca se va face o dezbatere extinsa in Ucraina, aceasta opinie se va schimba dar suntem la inceputul acestui proces. Nu cred ca Alianta isi va retrage angajamentul facut la Bucuresti ca Ucraina va fi la un moment dat membru. Intrebarea este cand si cum sa ajungi din puntul A in punctul B.

Ce parerea aveti despre Georgia?


Frances G. Burwell: Cu Georgia cred ca este la fel. Cred ca Georgia are nevoie de mai multa stabilitate. Trebuie sa isi rezolve chestiunile teritoriale intr-un fel sau altul. Georgia a trecut printr-o perioada foarte dificila, are probleme cu media si controlul guvernului asupra acesteia.

Va amintiti ca ministrul german de externe a declarat zilele trecute ca NATO nu ar trebui, poate, sa se mai extinda ci mai degraba sa se concentreze pe proiectele si misiunile sale si nu pe extindere.


Frances G. Burwell: Mai intai as spune ca Germania se apropie de alegeri. Pe de alta parte, Germania a fost de acord cu declaratia de la Bucuresti asa incat as astepta ca indiferent cine va veni la putere dupa alegeri in Germania sa respecte angajamentele din aceasta declaratie. Pe de alta parte. intr-adevar, in acest moment cred ca sunt o multime de alte probleme pe care NATO ar trebui sa le abordeze.

Nu e o chestiune de “digestie” interna a NATO?


Frances G. Burwell: Nu e la fel ca in cazul UE. Pentru ca in cazul UE procestul de “digestie” este mai dens, mai intens. Dar intr-adevar si in cazul NATO aveam de-a face cu o “digestie” interna. Apoi, ar mai fi ceva. Ma voi intoarce la intrebarea dvs despre Moldova. Cred ca rusii vor fi foarte ingrijorati de o potentiala prezenta a NATO in Moldova. Cred ca ar trebui sa ne concentram pe ceea ce poate UE sa faca in aceasta privinta.

Nu este locul NATO in Moldova?

Frances G. Burwell: Nu, nu acum. Poate intr-o buna zi, in viitor. Dar cred ca trebuie sa observam lumea in care traim si sa gasim cai de a ne atinge scopurile. Daca ceea ce vrei sa realizezi presupune costuri care ar inrautati situatia, cred ca ar trebui sa incetinesti ceea ce vrei sa faci sau sa gasesti o ruta alternativa. Sunt foarte increzatoare ca abordarea deschisa a guvernului american catre Rusia mai ales in privinta controlul armamentului poate oferi un angajament mai bun, rusii se vor simti angajati mai mult. Cred ca nu s-au simtit respectati indeajuns pe scena internationala. Cred ca prin acest angajament, la nivel strategic, am putea sa le dam un rol mai important in privinta stabilitatii si de aceea ei, poate, nu vor mai vedea largirea NATO si primirea Ucrainei si Georgiei ca pe o amenintare, pentru ca vor fi angajati in alte proiecte pozitive.
XS
SM
MD
LG