Linkuri accesibilitate

Barack Obama la summitul G20


Rezultatele și prestația președintelui american la Londra considerate satisfăcătoare de experți

Se poate spune ca Barack Obama a obtinut ceea ce a dorit dupa ce si-a ajustat intr-o oarecare masura, obiectivele. In alocutiune sa finala, seful executivului american a elogiat rezultatele, dar fara sa sustina ca acestea vor pune capat crizei. El a declarat ca ramine de vazut daca ceea ce s-a decis la Londra va fi suficient.

Pe fondul summitului, Obama s-a intretinut cu lideri din Rusia, China, Marea Britanie si India. Expertii de aici considera satisfacatoare rezultatele si prestatia noului sef al executivului american, in contactele sale bilaterale. Ce a obtinut Barack Obama din ceea ce si-a propus? 1.1 bilioane de dolari pentru ajutorarea economiilor celor mai expuse – prin intermediul institutiilor financiare internationale. Un acord vizind contracararea paradisurilor ficale. Anumite imbunatatiri punctuale ale sistemului regulator pentru sistemul financiar global. Respingerea protectionismului. Un forum mondial care sa poata anticipa si ajuta la evitarea unor crize financiare globale.

Asa cum presedintele Statelor Unite a sperat – liderii prezenti au respins incercarea Frantei si Germaniei de a crea un sistem regulator supra-statal. Accentul a cazut—asa cum Washingtonul doreste—asupra eforturilor fiecarei tari de a veghea la sanatatea propriului sistem financiar si integrarea acestuia in mecanismele globale.

Pe ansamblu, rezultatele sint considerate superioare summitului anterior din toamna, cind America a fost reprezentata de George W. Bush si echipa sa. Intre timp, ce e drept, criza s-a adincit si asta a responsabilizat liderii lumii. Administratia Obama a stiut si unde sa se retraga, renuntind de exemplu, la cererea ca tarile dezvoltate sa treaca la politici de stimulare a economiei, similare celor din Statele Unite.

Pentru publicul intern, Obama explicat ca cresterea economiei mondiale mareste oportunitatile de export ale firmelor americane. Barack Obama a promovat la Londra si o noua maniera de a face politica externa cu un accent pe disponibilitatea de a asculta si cooperarea cu tarile lumii. El a recunoscut ca Wall Street-ul a fost unul dintre focarele actualei crize, adaugind insa ca au existat probleme si-n alte parti ale lumii. Obama a spus ca documentul final reflecta intentia participantilor de a lucra impreuna, dar si prioritati nationale si regionale asa cum este si firesc.
XS
SM
MD
LG