Linkuri accesibilitate

G20 - pachet de măsuri în valoare de un trilion de dolari


Măsuri de stimulare macro-economică de o anvergură fără precedent

Ţările G20 au încheiat un acord de redresare economică şi reformă a sistemelor financiare la nivel global. Gazda reuniunii, premierul britanic Gordon Brown a anunţat că planul prevede cea mai mare reducere a ratei dobînzilor din istorie, şi cea mai mare majorare a resurselor financiare ale FMI şi băncilor de dezvoltare internaţionale. Statele G20 au convenit asupra unui ajutor de un trilion de dolari, din care jumătate va fi alocat Fondului Monetar Internaţional, ceea ce reprezintă o triplare a resurselor fondului care erau pe cale de epuizare în urma creditelor de urgenţă acordate unui număr mare de state printre care Ungaria, Letonia, Mexicul şi România.

250 de miliarde din trilionul convenit de ţările G20 vor fi folosite pentru relansarea relaţiilor comerciale internaţionale. 100 de miliarde au fost rezervate pentru împrumuturi către cele mai sărace ţări ale lumii.

Comunicatul final al reuniunii de la Londra nu aminteşte niciun fel de stimuli fiscali, după ce Franţa şi Germania au respins apelul american de a se recurge şi la o astfel de măsură.
XS
SM
MD
LG