Linkuri accesibilitate

Vestimentația candidaților și alegerile


Ceea ce vorbesc are importanță, nu cum sînt îmbrăcați

Despre vestimentaţia politicienilor se vorbeşte mult, mai ales în Occident şi în special în campania electorală. În Republica Moldova subiectul nu e tabu, dar nici atît de important încît să provoace discuţii aprinse în presă, darmite printre simplii cetăţeni. Totuşi, am încercat să aflăm în ce măsură un costum stilat ar putea aduce acum mai multe voturi candidaţilor electorali.

Oamenii cu care am stat de vorbă la întîmplare în Străşeni au spus: „Noi am fost la întîlnire cu un politician, cu altul şi am văzut că purtau costume frumoase. Bunăoară, reprezentanţii comuniştilor au venit îmbrăcaţi la patru ace, în costume scumpe, purtau cravate roşii. Eu nu îl cred pe politicianul îmbrăcat în haine de firmă, sau pe cei care poartă inele cu briliante, ci pe oamenii capabili să schimbe situaţia în bine. Cei care vin în limuzine scumpe nu sunt oameni de conducere.” Trebuie să fii îmbrăcat adecvat. Dacă mergi la întîlnire cu muncitorii de la o întreprindere, evident că nu poţi îmbrăca un costum luxos. Dacă eşti la o întîlnire într-o sală care nu e încălzită, atunci îmbraci un pulover. Care e necesitatea să îmbraci ceva mai scump şi de firmă? Doar nu este un casting politic!”, opinează Vladimir Ţurcanu, candidat în deputat din partea Partidului Comuniştilor.

Vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă susţine că uneori îşi cumpără costumele de la piaţă, ca să coboare la nivelul oamenilor simpli: „uneori opresc la piaţa de pe Calea Ieşilor, unde locuiesc şi cumpăr de acolo orice şi mă duc mai departe, că nici nu prea am timp de cumpărături. Apoi, fratele meu mi-a adus cîteva costume de la un magazin din Chişinău şi am ales unul. Hainele mele sunt obişnuite.”

Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean susţine că la întîlnirile cu alegătorii s-a îmbrăcat „foarte simplu, în ce se îmbracă toată lumea; şi un tricou, o geacă mai simplă. Nu mă deosebesc cu nimic. Nu am şi nici nu am avut maşini luxoase”.

Şi locuitori din raioanele Orhei şi Ialoveni susţin că în actuala campanie electorală politicienii ar fi dovedit că nu duc lipsă de costume şi maşini luxoase: Cei mai mulţi oameni spun: „Nu are importanţă îmbrăcămintea, dar ceea ce vorbesc. Dar ceea ce promit să îndeplinească, însă ei nu fac aproape nimic. Că politicienii fac declaraţii frumoase şi se îmbracă frumos, în costume la dungă, cu maşini pe care nu le avem noi, promit marea si sarea, însă nu dau nimic. Nu-i frumos din partea lor! Se bat cu pumnul în piept, însă nu sunt de încredere.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG