Linkuri accesibilitate

Preşedintele rus Medvedev într-o scurtă vizită la Berlin


Angela Merkel şi Dmitry Medvedev
Angela Merkel şi Dmitry Medvedev
Preşedintele rus Dimitri Medvedev a sosit într-o vizită fulger în Germania. Potrivit cancelariatului federal, şeful Kremlinului doreşte să clarifice anumite probleme legate de politica financiară şi economică, înaintea începerii reuniunii la nivel înalt a celor 20 de ţări industrializate, reuniune care se va desfăşura miercuri şi joi la Londra. Astfel se explică şi întîlnirea lui Medwedev cu reprezentanţii unor conerne germane, înghesuită în cele 3 ore rezervate vizitei în Germania.

Cu şefa guvernului german Angela Merkel, preşedintele rus discută nu numai chestiunile legate de reuniune G20 de la Londra ci şi anumite aspecte legate de reuniunea jubiliară a Alianţei Nord-Atlantice care are loc la sfîrşitul acestei săptămîni în Germania şi în Franţa, cu prilejul împlinirii a 60 de ani ai NATO.

Într-o declaraţie guvernamentală rostită săptămîna trecută, Angela Merkel s-a pronunţat pentru strîngerea relaţiilor cu Rusia şi a salutat reluarea cooperării în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Într-un sens similar s-a pronunţat şi minstrul german al apărării, Franz-Josef Jung. Într-un interviu acordat postului naţional de radio, Jung a spus că ţările vestice înţeleg rezervele unor state NATO din est faţă de Rusia. Pentru a dispersa anumite temeri el a reamintit de principiul solidarităţii între ţările NATO, principiu care stă la baza alianţei: „Funcţia alianţei NATO constă [însăşi] în faptul,“ a spus Jung, „de a transforma adversarii noştri în prieteni.“

Potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, Medvedev doreşte de asemenea să clarifice unele aspecte ale relaţiilor Rusiei cu Uniunea Europeană în contextul demisiei primului ministru ceh, care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE. Medvedev aşteaptă din partea Berlinului un sprijin pentru aşa-numitul plan de securitate europeană, propus de către Rusia.

Un purtător de cuvînt al Kremlinului a declarat agenţiei de presă citată că Medvedev doreşte să găsească soluţii de preîntîmpinare a unor crize similare celei care a dus la stoparea temporară a furnizării de gaze spre Europa occidentală. Acelaşi purtător de cuvînt a mai declarat că Moscova este interesată de realizarea grabnică a gazoductului care urmează să treacă prin Marea Baltică şi care va lega Rusia de ţările vestice. Kremlinul este de părere că Rusia nu este suficient de implicată în negocierile privind modernizarea reţelei de conducte ucrainene, mai ales că executivul de la Kiev şi Uniunea Europeană au căzut de acord asupra unei strînse colaborări privind această chestiune.

Schimbul comercial între cele două ţări, Germania şi Rusia, a crescut anul trecut cu 25,2 procente, atingînd un volum de peste 67 de miliarde de dolari. Din cauza crizei financiare, unii experţi se aşteaptă la o scădere de aproximativ 10 la sută a ratei schimburilor comerciale. Concernele germane Siemens şi Daimler programează să investească în următoarele luni circa 9 miliarde de euro în Rusia, ceea ce confirmă că relaţiile economice ruso-germane continuă să funcţioneze foarte bine.
XS
SM
MD
LG