Linkuri accesibilitate

Implicarea bisericii în campania electorală


Zilele trecute, presa de la Chişinău scria că cele două mitropolii ortodoxe din Moldova – una subordonată canonic Patriarhiei ruse şi cealaltă Patriarhiei române – s-ar implica tot mai activ in campania electorala. Astfel, preotii de la Mitropolia Moldovei ar susţine Partidul Comunistilor, iar cei de la Mitropolia Basarabiei ar prefera partidele din opozitie.

Drept dovadă ar putea servi o declaraţie difuzată de un grup de preoți de la Mitropolia Basarabiei, care afirmă că: "Partidul Comuniştilor si-a atașat preoții din Mitropolia Moldovei la carul electoral", motiv pentru care îşi îndeamnă enoriaşii să-şi dea votul partidelor "care sunt mai aproape de om si Dumnezeu", adică, în opinia semnatarilor, celor din opoziţie. Printr-un comunicat oficial, Mitropolia Basarabiei i-a îndemnat, ce-i drept, pe toţi slujitorii altarelor „să rămână echidistanţi de lupta dintre concurenţii electorali şi să nu amestece cele sfinte şi veşnice cu cele pământeşti şi trecătoare”. Totodata, Mitropolia Basarabiei a condamnat folosirea problemelor religioase în propaganda electorală, cum este cazul preşedintelui Vladimir Voronin care a promis, la întâlnirile cu preoţii din Mitropolia Moldovei că în următorii patru ani va face tot posibilul ca Mitropolia Basarabiei să fie lichidată.

Preşedintele Voronin n-a ezitat, de altfel, să caute şi să afişeze sprijinul celor mai înalţi ierarhi ai Bisericii Ordodoxe Ruse, al Patriarhului Kiril de exemplu, cu care s-a întâlnit în cadrul recentei sale vizite la Moscova.

La fel au procedat şi alţi candidaţi pe lista electorală a comuniştilor, aşa cum scria „Jurnal de Chişinău”, într-un reportaj de la Larga, raionul Briceni, unde "creștinii ortodocsi care au venit, duminica, pe 22 martie, la slujbă, la biserica din localitate, au asistat la o ședință electorală pro-comunistă prezidată de șeful Legislativului, Marian Lupu". Presedintele Parlamentului a venit însoțit de câteva mașini cu polițiști și păzit de bodyguarzi, a asistat la slujbă, dupa care nu a ezitat să facă și propagandă electorală, îndemnând enoriașii sa voteze cu Partidul Comuniștilor.

Potrivit canoanelor bisericeşti si a legislatiei, in Republica Moldova, Biserica este separata de structurile statului si nu se implica in activitatea politica.
Previous Next

XS
SM
MD
LG