Linkuri accesibilitate

Lado și observatorii alegerilor de la 5 aprilie


Paul Struțescu
Paul Struțescu

Interviu cu Paul Struțescu, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova

Comisia Electorală Centrală a acreditat pînă acum peste 1550 de observatori nationali si internationali care vor monitoriza alegerile din 5 aprilie. Cei mai mulţi observatori acreditaţi vor reprezenta Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului. Într-o şedinţă de acum trei zile, CEC a acreditat patru observatori naţionali şi unul internaţional din partea Asociaţiei pentru Democratie Participativa ADEPT, un observator international din partea Consiliului Adunarii Interparlamentare a statelor CSI, un observator international din partea Ambasadei Bulgariei in Moldova si 18 observatori din partea Reprezentanţei din Moldova a Fundatiei „EURASIA”.

De asemenea, sase observatori internationali vor monitoriza alegerile din partea Misiunii de observatori a CSI, şapte observatori şi 51 de traducători din partea Biroului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului şi doi - din partea Parlamentului Republicii Azerbaidjan.
Care este misiunea observatorilor la alegeri, cum pot preveni fraudele si cui ar putea sa se adreseze alegatorii pentru a semnala eventuale nereguli, aceste şi alte întrebări le-am adresat preşedintelui Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova, Paul Struțescu.


Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM), organizatia care are cei mai multi observatori pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, va realiza o numaratoare paralela a voturilor, pentru a exclude orice tentativa de falsificare a rezultatelor acestui scrutin, a anuntat Paul Struțescu, presedintele LADOM.

Scopul nostru este de a asigura cetatenii ca in ziua alegerilor votul lor nu va fi furat”, a declarat presedintele LADOM in emsiunea “Moldova la ora 7”. ...
In general, procesul electoral s-a inscris pana in prezent in cadrul legal, constata primele patru raporte de monitorizare a campaniei preelectorale si a celei electorale realizate de LADOM, insa, a precizat Paul Struțescu, trebuie luat in consideratie faptul ca timp de opt ani Partidul Comunistilor a produs legi care il favorizeaza. EL a invocat drept exemplu interdictiile legislative ce tin de formarea blocurilor electorale, detinerea dublei cetatenii si altele.

De asemenea, LADOM a semnalat un numar mare de incidente, cum ar fi cazuri de exercitare a presiunilor asupra functionarilor publici, pentru a-i determina sa favorizeze unii concurenti electorali in detrimentul altora, comportamentul indecent prin folosirea unui limbaj obscen si partizanatul politic al unor instutii de presa, agitatia electorala camuflata, nerespectarea conditiilor de afisaj electoral, etc. O apreciere generala a modului in care s-a desfasurat aceasta campanie si a corectitudinii acestor alegeri, va fi facuta de LADOM ulterior, a anuntat Paul Struțescu.

In ziua alegerilor, la cele mai putin de 200 de sectii de votare din Moldova se vor afla mai mult de 2000 de observatori LADOM, a precizat presedintele LADOM.

Dreptul de a obtine o copie a procesului verbal cu rezultatele alegerilor de la fiecare din cele 1944 de sectii de vot, ofera LADOM posibilitatea de a realiza numaroatoarea paralelă a voturilor. “De aici avem toata certitudinea, avand aceste documente la mana – copiile proceselor verbale semnate in original si cu stampila aplicata in original – putem sa ne asiguram ca procesele verbale nici la o sectie de votare sa nu fie modificate in drum spre consiliile electorale raioale”, a subliniat Paul Struțescu.
XS
SM
MD
LG