Linkuri accesibilitate

Aduceţi statul înapoi!


Articol semnat de Mihail Gorbaciov în „International Herald Tribune”

Criza economică globală îi readuce în prim-plan pe marii socialişti ai istoriei recente, care spun că au avut dreptate când au respins economia de piaţă super-liberalizată. Unul dintre ei este ultimul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, care semnează un articol apărut în „International Herald Tribune” sub titlul: Aduceţi statul înapoi.

Mihail Gorbaciov scrie că atacul împotriva statului a fost declanşat în urmă cu peste 30 de ani şi că „primele focuri” le-au tras premierul britanic Margaret Thatcher şi preşedintele american Ronald Reagan. Pe vremea aceea, mulţi oameni de afaceri, economişti şi politicieni considerau statul vinovat de toate relele. Ei aveau în parte dreptate cerînd eliminarea birocraţiei şi o mai mare libertate pentru întreprinzători.
Numai că, scrie Mihail Gorbaciov, în spatele acestor critici, unele corecte, se aflau alte interese. Ale celor care promiteau că reforma va aduce prosperitate pentru toţi, ştiind însă foarte bine că profitul va fi mai ales al marilor corporaţii. Iar acestea, cu binecuvântarea guvernelor, s-au dezis de orice obligaţii faţă de societate, demolînd structurile de securitate socială.

„În septembrie 2008, continuă Mihail Gorbaciov, am asistat la începutul prăbuşirii acestui sistem, care a acoperit sub ruine economiile de o viaţă ale cetăţenilor şi au lăsat milioane de oameni fără slujbe”. Chiar şi acum, însă, scrie fostul preşedinte sovietic, se aud încă voci care predică aşa-zisa putere vindecătoare a pieţelor neregulate. Numai că masele nu-i mai ascultă, şi cer liderilor lor un singur lucru: ajutor de la guvern. Sigur, recunoaşte Gorbaciov, statul nu poate ajuta pe toţi, în toate împrejurările, toată viaţa. Dar are datoria de a-i proteja măcar pe cetăţeni de jaful la drumul mare practicat de marile corporaţii.

Mihail Gorbaciov mai scrie în articolul din „International Herald Tribune” că aşteaptă de la apropiatul summit al celor mai puternice economii ale lumii, grupul G20, să rezolve problemele acute ale prezentului, fără să uite să ridice temeliile unei noi ordini economice internaţionale.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG