Linkuri accesibilitate

Luptă electorală în nocturnă la CMC


Componenţa birourilor electorale partajată de PCRM. PPCD şi PSDM

Consiliul municipal Chişinău a desemnat ieri într-o sedinţă nocturnă, convocată de fracţiunea comuniştilor, componenţa birourilor electorale din Chişinău. La şedinţă au fost prezente doar câteva fracţiuni, care i-a substituit pe cei mai mulţi dintre funcţionarii electorali propuşi de preturi prin alte candidaturi.

Consilierul AMN, Oleg Cernei, susţine că, de fapt, fracţiunea comunistă, creştin-democrată şi social-democrată au partajat între ele locurile din birourile electorale, desemnând, contrar legislaţiei, simpatizanţi şi membri de partid în aceste birouri: “Astfel, aceste fracţiuni vor domina toate birourile electorale din Chişinău. Este o încălcare gravă a legislaţiei electorale prin care se încearcă fraudarea alegerilor în municipiu.”

Fracţiunile AMN, PL şi PLDM nu au fost prezente la şedinţă, într-o încercare de a împiedica votarea noii componenţe a birourilor electorale. Consilierului PL,Ion Ciobanu: “ Noi nu am văzut din timp aceste liste, şi, prin urmare, nu avem nici o siguranţă că persoanele propuse sunt în stare să organizeze alegerile.”

Şi consilierul PLDM, Ghenadie Dumanschi: “Este un element din planul de fraudare a alegerilor din 5 aprilie.”

Iată replica consilierului social-democrat, Ion Guţu: “Noi credem că, oricum ar arăta aceste liste, este mai bine ca ele să existe decât să nu existe.”

Chiar dacă cele trei fracţiuni califică şedinţa de ieri seară drept ilegală, secretarul Consiliului, Valeriu Didenco, afirmă contrariul şi spune că va contrasemna noua listă de membri ai birourilor, chiar dacă nu există siguranţa că în organele electorale nu vor ajunge şi persoane afiliate politic: “Noi nu putem verifica 700-800 de persoane. Dar dacă vreun partid se va sesiza că există şi peroane afiliate politic în aceste liste, Consiliul va trebui să revină la componenţa birorurilor.”

Şi secretarul CEC, Iurie Ciocan, ne-a declarat că autoritatea electorală nu verifică dacă membrii birourilor sunt sau nu membri de partid: “Noi nu suntem obligaţi să căutăm probe în acest sens. Ei declară pe propria răspundere, dar dacă ulterior se descoperă că sunt membri de partid, sunt retraşi din componenţa birourilor electorale.”

Asta înseamnă că doar concurenţii electorali pot, ulterior, contesta componenţa birourilor. S-ar putea, însă, ca acest proces să dureze prea mult ca să se mai poată schimba ceva până la data alegerilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG