Linkuri accesibilitate

Forbes și miliardarii ruși


Rusia este ţara lovită cel mai tare de criza financiară globală, dacă ar fi să judecăm după numărul miliardarilor ruşi dispăruţi din topul anual făcut de revista Forbes. Rusia a rămas anul acesta cu numai o treime din cei 85 de miliardari de anul trecut.

O altă noutate a clasamentului Forbes 2009, este că averea unor miliardari nu doar că s-a împuţinat, ci s-a evaporat cu totul. Aşa a păţit Bjorgolfur Gudmundsson din Islanda care a pierdut toţi banii când banca sa Landsbanki, lovită de criza globală, a fost naţionalizată de guvern.

Editorul revistei Forbes, Steve Forbes a spus miercuri, la o conferinţă de presă la New York, că anul acesta este un punct de cotitură în istoria topului care a ajuns la 23 de ani. A scăzut şi numărul miliardarilor şi averea lor cumulată, care aproape că s-a înjumătăţit, fiind anul acesta de 2,4 trilioane.

Cei mai mulţi miliardari rămaşi pe drumuri proveneau din sectorul financiar, dar nici un al sector al economiei nu a fost la adăpost de criză:
“Sectorul imobiliar a fost lovit, cel al resurselor naturale la fel, spune Steve Forbes. În Rusia din 87 de miliardari anul trecut au rămas anul aceste doar 32. Au fost lovite mai ales ţările în dezvoltare. În Turcia numărul miliardarilor a scăzut de la 35 la 13, în India de la 53 la 24, în China de la 42 la 28”. Iar o ţară ca Polonia, care avea anul trecut în top 6 miliardari, anul acesta a rămas fără nici unul.

Între alte noutăţi, New York-ul a înlocuit Moscova ca oraş unde locuiesc cei mai mulţi dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, iar pe locul al doilea se află Londra. Luisa Kroll, una din autoarele clasamentului Forbes, a mai punctat un aspect. În timpul crizei, au rămas fără avere mai ales miliardari tineri, proveniţi mai ales din Rusia, aşa încât vârsta medie a celor rămaşi a urcat de la 61 de ani anul trecut la 64 anul acesta: “Cel mai bogat om din Rusia anul trecut, Oleg Deripaska, care intrase în topul primilor 10 din lume, a fost nevoit să-şi vândă acţiunile din câteva companii şi abia dacă a îndeplinit condiţiile minime de intrare în clasament anul acesta. Deripaska şi alţi oligarhi ruşi au fost salvaţi prin ajutoare guvernamentale, primind în total până acum 11 miliarde de dolari din fondurile statului”.

În mod surprinzător, unii oameni de afaceri au reuşit în ultimul an să-şi mărească averile, în ciuda crizei. De exemplu, anul acesta au intrat în topul Forbes doi businessmeni noi din Kazahstan şi trei din Ucraina. Matthew Miller, un alt editor al topului Forbes spune că i-a întrebat pe câţiva miliardari cum au reuşit să-şi menţină averile în aceste vremuri tulburi: “Răspunsul a fost că ei nu cumpără acţiuni la bursă şi în general nu prea umblă la bani. Îi ţin la ciorap. Cei mai mulţi folosesc metode tradiţionale, de pildă şi-i păstrează în aur, aşteptînd vremuri mai bune. Însă Miller nu crede că miliardarii vor rămâne mult timp în expectativă. Pe măsură ce criza se prelungeşte, ei vor inventa metode noi ca să-şi mărească averile. Să nu uităm că două treimi dintre norocoşii intraţi în clasamentul Fobes sunt oameni întreprinzători, care nu şi-au moştenit averile, ci le-au câştigat.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG